Плевнелиев: Трябва да работим за растеж, а не да теглим заеми

Елица Мартинова 02 май 2013 в 11:30 1303 1

Джим Йонг Ким и Росен Плевенелиев, Снимка: Пресцентъра на президентството
Bilateral meeting of World Bank President, Dr. Kim with President of the Republic of Bulgaria, Rosen Plevneliev. Photos by: Deborah W. Campos, World Bank Group

България трябва да работи за постоянен растеж, а не да съживява икономиката си чрез заеми. Това заяви по време на дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, президентът Росен Плевнелиев.

„В момента страната ни е пред финализирането на Националната стратегия „България 2020“, която ще е в основата на Договора за партньорство с ЕК за следващия програмен период. Не трябва да се наливат средства за постигането на моментен растеж, а да се инвестира в дългосрочни приоритети. Доходите в държавата трябва да се изработят, а не да се взимат заеми с тази цел”, коментира Плевнелиев.

Според президента страната ни има добри шансове за растеж в секторите земеделие, производство на храни и високи технологии.

На срещата присъстваше и президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. Той посочи, че отношенията между България и Световната банка вече са на по-високо ниво.

Плевнелиев и Джим Йонг Ким определиха като приоритетни области за сътрудничество здравеопазването, образованието, енергетиката и енергийната  ефективност. От Световната банка обещават да подпомогнат Бълагрия с експертна помощ в тези сфери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови