Плевнелиев с мъдри слова пред студентите от Харвард

Лъчезар Вълев 29 септември 2012 в 11:13 1569 3

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев разкри пред студентите от университета Харвард тайната на личната си рецепта за успешна политическа кариера.

Българският държавен глава нарече възпитаниците на най-стария и елитен университет в Aмерика бъдещите млади световни лидери.

В своята реч той им разказа за пътя, който е изминал от успешен мениджър до министър и държавен глава.

Плевнелиев изброи 8-те си лични правила за успешен бизнес, които е пренесъл в президентската администрация и които нарече меню за политици.

"Имайте приоритети, винаги мислете дългосрочно, изграждайте доверие, не превръщайте харченето на публични пари в цел, а в инструмент. Имайте инициативи и не обещавайте много", посъветва ги президентът.

Плевнелиев се срещна и с български студенти, учещи в елитния универитет.

Те се интересуваха с какво той иска страната ни да е разпознаваема пред света, как държавата ни ще привлече младите хора, които учат зад граница - да се върнат и да работят у нас, ще се подобрят ли условията на живот?

"Когато си повярваш и другите започват да ти вярват. И в Ню Йорк чух хора, които не казват "Браво! Не сте най-корумпираните!", а "Браво! На прав път сте!", заяви президентът.

На младите български студенти Плевнелиев каза, че са добре дошли в неговата администрация със своите инициативи и идеи.

"Помагайте ни и вие. Искам Министерство на образованието да знае къде сте. Искам тая държава да знае къде сте. На мен ми е доста странно, че сега ще дойдат изборите и 90% от политиците ще кажат - искаме младите българи да се върнат в България. Ама аз ги питам, те изобщо знаят ли къде са. Защото според мен - не знаят", каза още държавният глава.

По-късно в университета президентът откри изложба, посветена на съдбата на евреите в България по време на Холокоста и спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!