Плевнелиев пред CNBC: В дългосрочен план България ще приеме еврото

24 септември 2012 в 20:32 1912 3

Президенът бе гост на CNBC в Ню Йорк. Снимка: БГНЕС
Президенът бе гост на CNBC в Ню Йорк. Снимка: БГНЕС

В дългосрочен план България ще приеме единната европейска валута, но преди това да се случи ще наблюдаваме внимателно развитието на ситуацията в еврозоната.

Това заяви в интервю за американската телевизия CNBC президентът Росен Плевнелиев.

Президентът бе гост на CNBC в Ню Йорк, където е на работно посещение за участие в 67-та сесия на ОС на ООН.

Той посочи пред бизнес телевизията, че в момента страната ни има 10% данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък със същия размер, като ниските данъчни ставки са повишили събираемостта на приходите.

По този начин страната ни показа, че е пример за ефективност, твърди българският президент.

България остава стабилна в региона, с изключително нисък държавен дълг от едва около 16 на сто от БВП или около 5 млрд. евро. Страната подобри позициите си и в глобалната класация по конкурентоспособност и въпреки продължаващата криза регистрира икономически растеж в порядъка на 1.2-1.3 на сто – така Плевнелиев рекламира България.

За три години и половина България се превърна в една от трите държави в ЕС с най-нисък процент на грешки при усвояването на европейските средства, коментира още Росен Плевнелиев пред CNBC.

На срещата на ООН на високо равнище на тема “Върховенство на правото на национално и международно ниво” Плевнелиев заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя всеобщото премахване на смъртното наказание.

Държавният глава отбеляза също така, че в началото на тази година България се е присъединила към Конвенцията за статута на лицата без гражданство и ще направи необходимото да ускори процеса по ратификацията на Международната конвенция за защитата на всички лица срещу насилствено изчезване.

“ООН е призвана да има водеща роля в борбата с безнаказаността и престъпленията срещу човечеството”, заяви Росен Плевнелиев и призова държавите членки на ООН да обединят усилията си в подкрепа на действията на Международния наказателен съд.

“Доказателствата за многобройните актове на насилие и убийства изискват ситуацията в Сирия да бъде разследвана от Международния наказателен съд”, посочи държавният глава.

По думите на Росен Плевнелиев, способността да бъде въздадена справедливост е ключова и за ефективното противодействие на тероризма:

“Терористичният акт на наша територия преди няколко месеца ни направи по-силни и по-решителни. България е страна по петнадесет международни конвенции и протоколи, посветени на борбата с тероризма и подкрепя приемането на Всеобща конвенция за борба с тероризма”, каза Росен Плевнелиев.

В изявлението си на форума на високо равнище президентът обяви решението на България да издигне своята кандидатура за член на Съвета по човешките права за периода 2019-2021 г. и да подпомогне неговата дейност по отстояването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

Росен Плевнелиев отбеляза също така, че страната ни остава ангажирана с продължаването на процеса по реформиране на съдебната и правоприлагащата си системи. “Реформите в този сектор изискват както приемането на нови, по-ефективни закони, така и постигането на осезаем напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията”, подчерта президентът и потвърди готовността на България да продължи сътрудничеството си с държавите от ЕС в тази насока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!