Плевнелиев: Не съм човекът, който увеличава заплатите

Лъчезар Вълев 09 септември 2012 в 11:31 1178 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Аз не мога да преценя нито ще съм човекът, който ще каже увеличете с 20 или 50 лева заплатите на всички в сектор "Сигурност".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на старта на 62-рата колоездачна обиколка на България.

Плевнелиев подкрепи усилията за увеличаването на месечните възнаграждения на всички учители. За останалите сектори призова за прозрачност при формиране на заплатите.

Президентът допълни, че е необходимо да се посочат източниците на финансите и тяхната приоритетност, което очаква да бъде направено от Министерството на финансите.

Плевнелиев изрази притеснение, свързано с опитите за възстановяване на комунистическата идея, във връзка с 9 септември.

"Понеже виждам опити за реабилитиране на комунистическия режим, нека ви кажа моето мнение. Комунистическият режим създаде тоталитарна държава, фалира три пъти държавата и произведе няколко национални предателства", заяви президентът.

Той изрази надежда, че историята ще подкрепи неговата позиция.

Плевнелиев приветства позицията на македонския си колега за европейски подход на съседство между двете държави.

Президентът обаче отказа да приеме новата позиция на македонското правителство само на доверие.

"Очаквам конкретни доказателства. Надявам се това да не е само една куха декларация. Очаквам македонските политици да стартират инициативи и да се посочи новият европейски подход, който декларираха", заяви Плевнелиев.

Той изрази готовност да помага на македонската страна за развиването на дипломатическите отношения с България, но също така заяви, че както той, така и от Брюксел ще следят дали Македония действително възприема нов европейски подход в отношенията си с България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови