Плевнелиев и Миков се разминаха уж случайно на Шипка

24 август 2013 в 13:40 5421 7

Михаил Миков и Росен Плевнелиев.
Михаил Миков и Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев беше единственият висш представител на властта в днешния ден от честванията на 136 години от Шипченската епопея.

Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) реши да не застава редом с Плевнелиев на Шипка днес и изкачи върха вчера заедно с ученици, участници в национално състезание.

По неофициална информация днес Миков е във Варненско заедно с премиера Пламен Орешарски и са на плаж в Шабла.

Областният управител на Габрово Николай Григоров, поставен наскоро от новите управляващи на този пост, обяви, че твърдението за умишлено разминаване между шефа на парламента и президента са медийни спекулации.

„Програмата се готви от месеци дори не се знаеше ,че Миков ще е председател на парламента. Честванията и досега са били така - президентът в единия ден председателят на парламента - за зарята.

Това в медиите е умишлено да се внуши, че има разединение на институциите”, коментира губернаторът на Габрово пред bTV.

Плевнелиев и Миков влязоха в задочна конфронтация през последния месец. 

Първо президентът ядоса новите управляващи като наложи вето върху актуализацията на бюджета.

Заради ветото Михаил Миков свика извънредно заседание на парламента на 30 август, но парламентарната група на ГЕРБ го принуди да свика извънредно депутатите на 16 август, като прекъсна почивките на доста от тях.

Шефът на парламента покани президента Росен Плевнелиев на извънредното заседание, но Плевнелиев му отказа с мотива, че вече ясно е изложил мотивите си за ветото.

"Трябва да продължим делото на опълченците. Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена.

Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес", призова от връх Шипка Росен Плевнелиев.

От лидерите на парламентарните партии честванията на Шепка уважи само лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

„Нито Борисов, нито Станишев, нито Местан са тук за отбелязването на героизма на нашите предци. Няма ги също председателите на друг партии, които претендират да са патриотични – ВМРО, НФСБ и др.

Аз идвам тук без охрана, не бях на официалната трибуна, предпочитам да съм сред хората”, коментира Сидеров.

Той отбеляза, че областната администрация на Габрово не е споменала името на партия „Атака” сред политическите сили, които поднесоха венци на паметника на свободата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!