Плащаме двойно глобите в КАТ

Мадлен Шишманова 27 август 2012 в 10:14 2899 0

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Шофьори, които вече са платили фишовете с глоби към КАТ, ще трябва отново да платят размера на санкцията, пише в. „Монитор”.

Причината е, че след като се направи справка в системата на пътната полиция срещу имената на хората излиза, че фишът не е платен.

На част от добросъвестните водачи, които са се издължили, глобата повторно им е събрана с данъците, твърди вестникът.

Заради проблема в момента тече проверка от разследващи от Икономическа полиция, които изясняват по какви сметки са отивали парите от санкциите.

Единственият начин, за да се докаже, че фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане.

Повечето шофьори обаче се изхвърлили платените фишове от предходни години. 

Един от потърпевшите е П. Иванов от Русе, който си заплатил фиш от 20 лева през 2011 г. Той имал документ за направеното плащане. 

 „Аз съм самоосигуряващо се лице и декларирам доходите си по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Трябваше да ми върнат 150 лева, които бях надвнесъл като данъци. Оказа се обаче, че с акт от НАП ми бяха удържали втори път фиша, защото от КАТ са изпратили данните ми към данъчните, че имам неплатена глоба”, разказва Иванов.

От Националната агенция по приходите му казали, че това става често и трябва да подаде молба с копие от платежното нареждане, с което е платил.

Шофьорът се върнал в КАТ, откъдето му направили справка в системата, която показала, че той все още дължи своите 20 лева.

За късмет Иванов използвал от години интернет банкиране, благодарение на което му се пазят всички платени суми.

Когато отишъл в КАТ с копието от платежното си нареждане се сблъскал с нов абсурд.  „Вие разбирате ли, че аз не съм икономист. Съжалявам, но в системата излиза неплатено”, обявила служителка в КАТ-Русе. 

„Това си е ходене по мъките, като бях в НАП, видях една папка, доста дебела, с молби от шофьори, които са в същото положение като мен. Не съм за 20-те лева, но ми късат нервите. Има други хора, на които са им взели два пъти една глоба, но са се примирили, защото не им се занимава”, споделя още Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!