Петима общинари в зависимост от Ковачки

Владимир Йончев 16 юли 2012 в 20:38 2217 0

Огнян Зарев
Огнян Зарев

Председателят на Общински съвет-Бобов дол Огнян Зарев и четирима общински съветници от ПП Лидер са в конфликт на интереси и икономическа зависимост от енергийният бос Христо Ковачки и дясната му ръка Никифор Вангелов.

Това е официалното становище на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след извършена проверка по сигнал на местният гербер Венцислав Симеонов, пише електронното издание за региона на Дупница DenNews.bg.

Конфликтът на интереси на Огнян Кирилов Зарев, Атанас Каптиев, Илиян Илиев, Емил Емилов и Иван Лазаров е установен във връзка с гласуваната от тях докладна за отдаване под наем на помещения в общинската болница „Д-р Стоян Сантев” на Медико-дентален център-ОЗОК-София без провеждането на търг и конкурс. Въпросният център е в икономическа зависимост от Христо Ковачки, като едноличен собственик и собственик на мажоритарни акции в дружествата, чиято собственост е центъра. Наред с това е установена не само роднинска, но и икономическа зависимост между Христо Ковачки и Никифор Вангелов, който пък от своя страна дава заплатите на Зарев и четиримата съветници във „Въгледобив”-Бобов дол, където председателят на ОбС е управител и другите съветници са служители.

Независим юрист е коментирал за dennews.bg, че при установяване на конфликт на интереси предстои налагането на глоба и отстраняването на съветниците от местния парламент. В такъв случай на тяхно място влизат следващите в листата, но Лидер изчерпа кандидатската си листа, което означава, че има реална опасност Общински съвет-Бобов дол да довърши мандата си с осем съветници. В момента местният парламент се състои от 13 съветници, 9 от които са от Лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови