Пет часа дебати и само два закона за националната сигурност

Елица Мартинова 24 януари 2013 в 14:19 1272 0

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

След четиричасови дебати депутатите успяха да гласуват само два от законите, касаещи националната сигурност.

На първо четене в Народното събрание трябваше да бъдат гласувани законопроект за управлението на системата за защита на националната сигурност, законопроект за военното разузнаване, законопроект за работата на Държавна агенция „Разузнаване“ и текстовете, регламентиращи дейността на Националната служба за охрана.

Заради разгорещените дебати обаче бяха гласувани само рамковият законопроект за управлението на системата за защита на националната сигурност и законопроектът за военното разузнаване.

Със 104 гласа „за“, 10 „против“ и 14 „въздържал се“ първите промени бяха приети с подкрепата на ГЕРБ и независимите.

След като законопроектът мина в пленарна зала, в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветанов заяви, че приемането му е „успех за сигурността на България“.

Вторият законопроект мина на първо четене с 85 гласа „за“ и 11 „въздържал се“. Промените предвиждат военното разузнаването вече да се нарича Служба „Военна информация“.

Депутатите гласуваха текстовете за работата на Държавна агенция „Разузнаване“ и текстовете, регламентиращи дейността на Националната служба за охрана, да бъдат първа точка за петък.

С това националната сигурност за втори ден измести от дневния ред образователния закон. Спорните текстове, регламентиращи работата на МОМН, предизвика редица дебати миналата седмица. Разглеждането им най-вероятно ще остане за следващата сряда.

Промените от четирите текста за националната сигурност предвиждат парламентът да осъществява пряк контрол върху разузнавателните служби и Националната служба за охрана. Въвежда се и възможността за гражданско участие в разработването на политики за сигурността на България.

Депутатите ще гласуват за подписването на междуправителствен меморандум със САЩ, който да осигури финансиране за по-добри условия на работа в МВР.

В текстовете се посочва изрично, че разузнаването във въоръжените сили няма да се занимава с вътрешнополитически въпроси.

Служителите на НСО запазват военния си статут, а текстовете определят длъжностните лица в държавата, които имат право на охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!