ПАСЕ осъди тарифите за медийно участие на партиите

Елица Мартинова 06 април 2013 в 07:31 940 0

Андреас Грос и делегацията от ПАСЕ, Снимка: БГНЕС
Андреас Грос и делегацията от ПАСЕ, Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова на изборите да се спазва стриктно Изборния кодекс, за да може да се гарантира честен вот за гражданите.

Делегация от ПАСЕ бе на посещение в България в четвъртък и петък. Мисията, водена от Андреас Грос, се срещна с президента, част от служебния кабинет, представители на политически партии и граждански организации.

Делегатите оцениха положително желанието, което всички техни събеседници са изразили, а именно – да се гарантират честни и прозрачни избори.

Според ПАСЕ за да се постигне това, всички в България трябва да се придържат стриктно към изборното законодателство. Наблюдателите изразиха притеснения от подозренията за умишлени спекулации на вота.

Делегатите призоваха Централната избирателна комисия и Гражданския борд да направят всичко възможно, за да осигурят спокойна среда на изборите.

Представителите на ПАСЕ отбелязаха и някои слабости, които според тях са допуснати в Изборния кодекс. Делегатите осъдиха регламента, според който партиите трябва да заплащат такси за участие в обществените медии по време на предизборна кампания. Мисията изказа притеснение, че изборният закон не позволява на малцинствата да водят предизборна кампания на майчиния си език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови