Пълно слънчево затъмнение гледаха в Австралия (снимки)

14 ноември 2012 в 08:58 2624 0

Слънчево затъмнение в Австралия. Снимка: БГНЕС
Слънчево затъмнение в Австралия. Снимка: БГНЕС

Пълно слънчево затъмнение наблюдаваха тази сутрин жителите на североизточните райони на Австралия.

Северен Куинсланд потъна в пълен мрак, съобщиха световните информационни агенции. Астрономи и туристи успяха да видят слънцето изцяло блокирано от Луната в продължение на около две минути. В момента на пълното покриване на слънцето можеше да се види неговата корона. 

Явлението беше наблюдавано от близо 60 хил. души на австралийския континент. Около час беше необходимо на Луната, за да премине пред лицето на Слънцето, превръщайки деня в полумрак. Температурите рязко спаднаха. 

според традиционните вярвания на аборигените Слънцето е от женски пол, а Луната - от мъжки, и, влюбени един в друг, те се преследват непрестанно по небосклона. Затъмнението е моментът, в който успяват да се сграбчат.

Слънчеви затъмнения може да се видят в различни части на света на всеки 18 месеца, но повечето от тях се случват над океана и малко хора успяват да ги видят, обясняват експерти. Днешното затъмнение беше наблюдавано и от жителите на Нова Зеландия. В столицата Уелингтън Луната закри около три четвърти от Слънцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови