Орешарски вече е премиер (видео)

Елица Мартинова 29 май 2013 в 13:27 10604 14

Новото правителство положи клетва в парламента. Снимка: БГНЕС
Новото правителство положи клетва в парламента. Снимка: БГНЕС

С гласовете на "Коалиция за България" и ДПС Пламен Орешарски бе избран за премиер.

Със 120 гласа "за", 97 "против" и без участието на "Атака", 42-то Народно събрание гласува доверие на бившия финансов министър Пламен Орешарски.

Вотът в пленарна зала не премина безоблачно, а подкрепата към Орешарски бе гласувана три пъти.

Първото гласуване започна с отсъствието на бившите управляващи, които минути по-рано напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу отказа на председателя на НС Михаил Миков да направи поименно преброяване.

"От името на парламентарната група на ГЕРБ искам поименно преброяване на кворума в залата, тъй като днес много пъти се споменаваше за коалиции. Искаме преди важното гласуване на кабинета да проверим коалицията каква е - двойна, тройна", поиска от ръководството на 42-рото Народно събрание бившият председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Молбата му обаче не бе уважена от Миков и депутатите на ГЕРБ напуснаха залата. Това принуди напусналите народни представители да тичат из кулоарите на парламента, за да стигнат навреме за първото гласуване на кабинета "Орешарски". То завърши с изненадващ резултат - с 9 гласа "против" и 121 гласа "за", като допълнителният глас дойде от редиците на ГЕРБ. По-късно от пленарната трибуна депутатът на ГЕРБ Румен Иванов обясни, че има подозрителна грешка в изборната система, защото е натиснал "против", а машината е отчела "за".

"Очевидно биометричните данни за 42-рия парламент се бавят, незнайно защо. Но искам да кажа категорично, че преди малко аз натиснах "против", а машината отчете "за". Ако с такива грешки започва работата на новия кабинет, пожелавам им късмет", каза от трибуната Румен Иванов.

По искане на ГЕРБ бе направено прегласуване, но и то не приключи с валидни финални резултати, защото бившия здравен министър Десислава Атанасова имаше проблем с пулта за гласуване.

Орешарски имаше късмет едва третия път, когато получи подкрепата на 120 депутати ("Коалиция за България" и ДПС), а 97 (цялата парламентарна група на ГЕРБ) бяха против. Депутатите от "Атака" не взеха участие във вота.

За промените в структурата на Министерски съвет гласуваха 217 депутати. 119 бяха "за", а 98 бяха "против". Този път във вота участваше и един представител на "Атака", който гласува отрицателно.

Същият бе и резултатът при избора на предлаганите от Орешарски министри - 119 "за", 98 "против", като и този път народен представител от партията на Сидеров гласува отрицателно.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!