Немският еврокомисар: България е неуправляема страна

30 май 2013 в 13:52 4729 8

Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters
Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер вся смут с изказване, че България, Румъния и Италия са „практически неуправляеми“ страни. Германският комисар направи изказването си вчера пред Германо-белгийко-люксембургската търговска камара.

Комисарят разкритикува състоянието на Европа и заяви, че Брюксел влага повече време в това да се потупва по рамото за това колко цивилизована е Европа и какъв бляскав пример е тя за света, „вместо да се бори с финансовата и икономическа криза”.

„Безпокои ме фактът, че твърде много са тези в Европа, които вярват, че всичко е наред. Европа е узряла за цялостна промяна”. Йотингер изрази тревога, че "страни като България, Румъния и Италия практически са неуправляеми".

Йотингер е водещ член на партията на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел и бивш премиер на провинция Баден-Вюртенберг.

Той, очаквано предизвика ответна реакция. Вчера румънският външен министър Титус Корлъцян коментира, че Букурещ е „дълбоко удивен” от изявлението на комисаря. „Ние очакваме официални, публични и убедителни обяснения”.

Днес евродепутатът Ивайло Калфин официално отправи парламентарен питане към Еврокомисията, която не се разграничи от думите на Йотингер. Калфин пита какви са основанията за твърдението на комисаря и дали Европейската комисия смята за уместно неин представител да прави подобни изказвания за страни членове на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!