Немският еврокомисар: България е неуправляема страна

Последна промяна на 30 май 2013 в 13:52 4028 8

Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters
Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер вся смут с изказване, че България, Румъния и Италия са „практически неуправляеми“ страни. Германският комисар направи изказването си вчера пред Германо-белгийко-люксембургската търговска камара.

Комисарят разкритикува състоянието на Европа и заяви, че Брюксел влага повече време в това да се потупва по рамото за това колко цивилизована е Европа и какъв бляскав пример е тя за света, „вместо да се бори с финансовата и икономическа криза”.

„Безпокои ме фактът, че твърде много са тези в Европа, които вярват, че всичко е наред. Европа е узряла за цялостна промяна”. Йотингер изрази тревога, че "страни като България, Румъния и Италия практически са неуправляеми".

Йотингер е водещ член на партията на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел и бивш премиер на провинция Баден-Вюртенберг.

Той, очаквано предизвика ответна реакция. Вчера румънският външен министър Титус Корлъцян коментира, че Букурещ е „дълбоко удивен” от изявлението на комисаря. „Ние очакваме официални, публични и убедителни обяснения”.

Днес евродепутатът Ивайло Калфин официално отправи парламентарен питане към Еврокомисията, която не се разграничи от думите на Йотингер. Калфин пита какви са основанията за твърдението на комисаря и дали Европейската комисия смята за уместно неин представител да прави подобни изказвания за страни членове на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2013 в 17:51

Разбира се Херр Йотингер....това е вярно... само че също така е вярно че вашата комсомолка Г-жа Меркел напрви цяла Европа неуправляема...! Нашите са гадове.... същите като вашите...! Цялата Ви върхушка се управлява от ЩАЗИ аналогичната на нашата ДС..! Разбира се че не искаме да ни управлявате...! Нали подкрепяхте мутрагените на бившото ни правителство...те ви лижеха задниците и ги подкрепяхте...?!

30.05 2013 в 16:36

100% прав е немеца, тия гледат на България, Румъния и Италия с презрение, защото са им сърбали попарата през ВСВ, най-жалките възможни съюзници, издънили се по всички фронтове и се обърнали накрая против Германия в защите на болшевизма, такива страни никой не ги уважава...

30.05 2013 в 16:16

nqma 4erven nqma jult nqma zelen nqma sin i cqlata duga da izredime polojenieto e mutrensko ne politi4esko problema e 4e ni upravlqva mutrenskata klasa nezavisimo kakuv cvqt i e pla6ta s koito se obviva.....

30.05 2013 в 15:40

Ето какво написавх в блога на Калфин който също скочи срещу това изказване...

Г-н Калфин, във връзка със запитването Ви до г-н Йотингер да Ви даде разяснение на какво основание твърди, че в Б-я институциите не работят, нека аз да Ви дам малко повече информация за това.
КЗП – тази комисия, която е създадена и призвана да защитава интересите на потребителите, е в действителност комисия защитаваща корпоративния интерес и се използва от нейните шефове за лични облаги.
За да не съм голословен ще се придържам към документите. През 2009 г. КЗП бе информирана за закононарушение, което УниКредит Булбанк извършва – промяна на метода на изчисление на лихвения % по стари кредити, използвайки неравноправна клауза по ЗЗП чл.147 и Евродиректива 93/13/ЕСС. Почти една година отне на КЗП да се задейства след близо 100 жалби. Протокол 27/2010 бе изготвен констатирайки закононарушението, което вече бе установено от ЕК. Действията на КЗП след констатацията… В „24 часа“ зам.председателя на КЗП г-н Варадинов излезе със статия, че установените закононарушения са отсранени!!! Два месеца по късно шефа на КЗП се „оборудва“ от … УниКредит Булбанк със заем за 850 000!!! А УниКредит Булбанк… Продължи да си използва неравноправната клауза ощетяваща българските граждани с над 100 000 000 лв. годишно, регистрирайки ги като печалба. След 12 месеца настояване да получим документите, с които УниКредит Булбанк се е съгласила за преустановяване на използването на неравноправната клауза… От Министерството на Икономиката ни информираха, че КЗП НИКОГА НЕ Е ВОДИЛА КАКВИТО И ДА Е ПРЕГОВОРИ за преустановяване на незаконните действия на КЗП и че публиканията в „24 часа“ не отговаря на истината (казано с други думи г-н Варадинов в публична медия е казал ЛЪЖИ в полза на частна банка).
След жалба до ЕК, че в Б-я евродиректива 93/13/ЕСС не се прилага а само е на книга, от ЕК на 2 пъти сезираха КЗП за това, че не предприема действия срещу нарушенията на УниКредит Булбанк (http://plamen1967.files.wordpress.com/2013/03/ccf25032013_00000.pdf) отговора на КЗП бе мълчание…!!!
Част от нас пострадалите от закононарушението на КЗП се опитахме на няколко пъти с регистрирано искане до КЗП да се срещнем с предедателя на КЗП г-н Златев… С две думи ни бе казано, че КЗП няма да ни приеме. Вместо г-н Златев да предриеме адекватни мерки по закононарушението на УниКредит Булбанк както чл.148 ал.4 от ЗЗП го задължава, същия се опита буквално да ни НАРИТА. Същият в две писма до мене си послужи с ЛЪЖИ!!! В едно от писмата до мене посочва, че от ЕК не са се свързвали с КЗП да изискват действия по Евродиректива 93/13/ЕСС, а в другото г-н Златев твърди (ЛЪЖЕ), че проблема с неравноправната клауза бил разрешен!!!
Ако г-н Златев твърдеше истината, че КЗП работи и си върпши работата, защо аз като потребител трябваше да съдя и осъдя УниКредит индивидулно в Русенския Окръжен Съд да прекрати използването на неравноправната клауза, ако КЗП наистна е принудила да прекрати закононарушението… Ето го решението ми: http://www.justice-ruse.org/rcourt/2013/04/g/02634512/35130613.htm
Ако г-н Златев твърдеше истината, че КЗП си е свършила работата, защо тогава Омбудсмана на Република България, в писмо до мене, вдига ръце и казва АЗ СЪМ БЕЗПОМОЩЕН ДА НАКАРАМ ИНСТИТУЦИЯТА КЗП да си свърши задълженията дадени й по закон. Ето го и писмото на г-н Пенчев.
http://plamen1967.wordpress.com/?attachment_id=587
Преди да пишете писма до когото й да е г-н Калфин, замислете се дали в думите на г-н Йотингер няма твърде много истина, която боли…
Аз лично ще пиша на г-н Йотингер да го запозная как „работят“ институциите в Б-я.
Успешен ден
Пламен Стоянов

30.05 2013 в 14:49

Човека е наясно, че агентура и доносници на ДС са навсякъде на ключови постове. Неуправляеми сме за Европа, но я как добре си живеем като ни управлява желязната ръка от Москва. Ние трябва да си изберем на къде ни е по-добре - дива Русия или Европа.

30.05 2013 в 14:40

Йоти, Йоти, няма неуправляеми неща. Всички споменати страни са под контрол, вероятно имаш предвид че не са под твой или на ЕС контрол.

30.05 2013 в 14:28

А нима е лъжа??? На 12 беше извършен преврат и който не е разбрал е много зле за него. Добре че терминал 2 работи. Май истина ще излезе " Не сме народ , а мърша"

30.05 2013 в 14:28

Е да не би пък да е казал нещо ,което не е вярно , няма как да е управляема при изцяло червен парламент