Орешарски: Не настоявам да се срещам с протестиращите

Вероника Шербанова 30 юли 2013 в 17:11 3351 32

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Аз каних вече веднъж протестиращите на среща, те веднъж ми отказаха. Сега пак не искат и аз не настоявам чак толкова. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по повод отказа на протестиращите за среща с премиера в Министерския съвет вместо в предаването „Референдум“ по БНТ.

Може би някой не им позволява да дойдат, коментира Орешарски, като отказа да коментира забранява на протестиращите да се срещнат с него.

„Предния път имах такива съмнения. Не мога да кажа кой, не съм привърженик на конспиративните теории. Вечерта бяха дали съгласие, на другата сутрин отказаха“, посочи премиерът.

По повод искането от страна на протестиращите срещата да се проведе на неутрална територия Орешарски обяви, че на неутрална територия се срещат ръководители на вражески държави. Аз не мисля, че сме в тази ситуация, допълни той.

Режисьорът Стоян Радев, юристът проф. Георги Близнашки, икономистът и бивш служебен министър Асен Василев и председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева изпратиха покана до премиера Орешарски, лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан и вътрешния министър Цветлин Йовчев за публичен дебат „за“ и „против“ оставането на правителството в предаването „Референдум“ по БНТ. Пламен Орешарски на свой ред ги покани вместо това в Министерския съвет и затова те отказаха.

По рано днес Орешарски се срещна с представители на контрапротеста, които внесоха в Министерския съвет подписка в подкрепа на правителството с 327 000 подписа.

Премиерът заяви, че е впечатлен от броя на събраните подписи и благодари „на всички, които въпреки създадената обществена медийна среда в страната не се поколебават да застанат с лицата си зад действията на правителството“.

Никога не съм правил спекулации с броя на протестиращите, контрапротестиращите или тези, които не протестират. За мен са важни всички, защото смятам, че настроенията в едно общество се решават на избори, а последните такива бяха скоро, посочи Орешарски.

Той увери, че правителството ще продължава да изпълнява програмните си приоритети. Интересно защо досега не съм чул сериозни критики срещу тях. За съжаление обществото не обсъжда програмните приоритети и действия, а странични неща, коментира Орешарски.

По време на срещата един от представителите на инициативния комитет за съставяне на подписка - Стоян Тодоров, поправи премиера, като обясни, че "това не е подписка в подкрепа на правителството, а подписка в подкрепа на нашите искания - за нов обществен договор между граждани и политици, между граждани и управляващи, между граждани и граждани". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!