Онкологията в София остава без нов томограф

Вероника Шербанова 26 февруари 2013 в 19:09 2089 0

СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС
СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС

Вместо модерна апаратура, Онкологията в София ще получи неефективна приставка за наличните линейни ускорители. За това сигнализираха в отворено писмо лекари от Клиниката по лъчелечение към Онкологията.

Болницата изпълнява проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ за разширяването на Клиниката по лъчелечение, като се построи о оборудва комплекс от 4 бункера, в които ще бъдат инсталирани 2 нови линейни ускорителя. През миналата година е направен търг и се оказва, че са спестени част от предвидените средства, затова от болницата представят пред здравното министерство мотивирано искане за закупуване на съвременен компютърен томограф с останалите пари.

По време на първата копка на разширението на Клиниката по лъчелечениев началото на декември ръководството на болницата получава уверение от здравния министър Десислава Атанасова, че уредът ще бъде закупен. След това обаче диалогът с министерството прекъсва.

От фирмата производител им съобщават, че нов уред на практика няма да бъде закупен.

След нееднократни опити да се свържат с Министерството на здраверопазването, от Клиниката по лъчелечение получават отговор, че двата линейни ускорителя ще бъдат надградени с „приставка“, като не се уточнява каква ще бъде тя. Лекарите предполагат, че става дума за медицинска апаратура за „радиохирургия“, с каквато разполага болница „Токуда“, която в момента не се използва.

„Времето на такива приставки отдавна е отминало, като днес те се използват единствено в болници, разполагащи с остарели ускорители“, се казва в отвореното писмо. Технологията, която ще бъде предоставена, може да осигури лъчелечението на едва двама-трима пациенти на ден, което не може да удовлетвори необходимостта на болните, допълват те.

Специалистите настояват да бъде закупен обещаният им томограф, като част от проекта за разширяване на Клиниката по лъчелечение.

През декември миналата година ръководителят на Клиниката по лъчелечение към Онкологията в София доц. Веселина Първанова заяви, че около 800 души чакат за лъчелечение.

С разширяването на Клиниката по лъчелечение в нея ще могат да се лекуват два пъти повече пациенти – вместо 2000, 4000 годишно, обясни д-р Първанова.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови