Охранителите в България намаляват и застаряват

Нели Чолашка 10 септември 2012 в 17:23 2173 2

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Бизнесът с частна охренителна дейност в България все повече се свива, а заетите в него застаряват, сочи изследване на Българската стопанска камара (БСК), което беше представено днес.

По данни на БСК това се случва, когато в световен мащаб и в Европейския съюз бизнесът с частна охранителна дейност се разраства в пъти въпреки кризата.

Фирмите по охрана и разследване, консултации по сигурността и проектиране на охранителни системи са намалели от 4888 през 2008 г. на 4514 през 2011 г. В България едва 10% от бизнесът е наел охранители, повечето фирми използват СОТ, показва изследването на БСК.

Само най-големите охранителни фирми наемат специалисти по информационни технологии за проектиране и настройване на компютърни мрежи за сигурност и управление на бази данни.

Шефовете на охранителните фирми са най-често бивши служители на МВР или други държавни органи.

84.5% от заетите в сектора са мъже предимно на 55 до 64 години. Много от тях са над 65 години. Според експертите на БСК това се дължи на ниското заплащане, което е по-атрактивно за пенсионерите, отколкото за младите хора. По-младите в този бизнес са добре платени.

Повечето жени са заети за консултантски услуги в охранителните фирми и не е ясно какво точно консултират.

Това е така, защото в класификатора на икономическите дейности в охранителната дейност са включени "и други", по което се наемат жени, както и пъдари, спасители на плажа, обясниха от БСК.

Друг проблем на този бранш в България са липсата на адекватна квалификация на хората, които работят като охранители и ясен регламент за някои дейности като детективската, твърдят от работодателската организация.

Интересен е фактът, че статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) сочи, че в лицензираните охранителни фирми са заети 77 611 души, а според МВР работещите в този сектор са над 120 000 души.

Според експертите на БСК причината за това разминаване е във факта, че от юни тази година на лицензионен режим подлежат и компаниите, които се самоохраняват (фирма, която си е наела пенсионер да пази на входа).

От БСК настояват да бъде отстранена очевидната несправедливост МВР хем да предлага охранителна дейност срещу заплащане, хем да е органът, който издава лицензи на частните охранители.

Според тях полицията се явява конкурент на частните охранителни фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews