Облекченията за млади семейства ще важат и за чужденци

Елица Мартинова 22 октомври 2013 в 11:16 1127 0

Парламентът. Снимка: БГНЕС
Парламентът. Снимка: БГНЕС

Данъчните облекчения ще важат не само за българските млади семейства, но и за семействата на чужденците, които работят у нас. Това предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които депутатите приеха на първо четене днес.

Вносители на Законопроекта е Министерски съвет. Той бе одобрен със 108 гласа "за", 1 "против" и 47 "въздържал се". Ако бъде приет и на второ четене новият регламент ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

В средата на септември Министерството на финансите предложи промени в закона, които да отменят облекченията за млади семейства при купуване на жилище. От ведомството на Петър Чобанов бяха изчислили, че облекченията въпросните преференции ще струват 3 млн. лева на Бюджет 2014.

Впоследствие обаче проектът бе коригиран и семейните двойки на възраст до 35 г. ще продължат да ползват намаление в доходния данък, ако изплащат ипотека по единственото си жилище.

С приетите на първо четене днес промени се разширява обхватът на младите двойки, които имат право на облекчен режим. Правилата вече ще важат не само за българските, но и за чуждестранните семейства, които работят в България.

"Предложението за разширяване обхвата на данъчното облекчение за млади семейства е свързано с открита процедура по нарушение на правото на Европейския съюз от Европейската комисия. Според Европейската комисия данъчното облекчение за млади семейства създава  преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които, въпреки че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава - членка на Европейския съюз", пишат в мотивите си към законопроекта от Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!