Държавата спира данъчните облекчения за млади семейства при купуване на жилище

Александра Маркарян 18 септември 2013 в 12:33 7946 41

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Данъчните облекчения при купуване на жилище от млади семейства да се отменят, предлага финансовото министерство. То предложи промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Проектът е публикуван на сайта му.

Досега младите семейства можеха да приспаднат от сумата от годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит, взет за купуване на жилище. Условието беше сключилият договор съпруг/съпруга да не е навършил 35 г. и ипотекираното жилище да е единствено за семейството.

Според мотивите към предложените промени на Министерството на финансите предложението се прави, защото облекчението нарушавала правото на ЕС, което било констатирано от Европейската комисия.

"Според Европейската комисия, данъчното облекчение за млади семейства създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които въпреки, че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава – членка на Европейския съюз", пишат от МФ.

Това водело до "недопустимо ограничаване на свободата на гражданите на ЕС да се движат и да пребивават свободно на територията на ЕС".

Всъщност, от ЕК не искат отмяна на преференцията, а съобразно практиката на Съда на ЕС същите данъчни облекчения да се предоставят и на чужденци, които получават основната част от доходите си в държава - членка на ЕС.

Според МФ, облекчението за млади семейства било "с изключително спорна правна регламентация" по отношение на условията за прилагането му.

Те били обект на многократно оспорване, включително пред Комисията за защита от дискриминация.

Освен това, пишат в мотивите от финансовото ведомство, данъчното облекчение било неефективно. По данни на МФ през 2012 г. от него са се възползвали 5473 семейства и това е определено от Финансовото ведомство като пример за неефективност.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews