Quantcast

Държавата спира данъчните облекчения за млади семейства при купуване на жилище

Последна промяна на 18 септември 2013 в 12:33 7068 41

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Данъчните облекчения при купуване на жилище от млади семейства да се отменят, предлага финансовото министерство. То предложи промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Проектът е публикуван на сайта му.

Досега младите семейства можеха да приспаднат от сумата от годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит, взет за купуване на жилище. Условието беше сключилият договор съпруг/съпруга да не е навършил 35 г. и ипотекираното жилище да е единствено за семейството.

Според мотивите към предложените промени на Министерството на финансите предложението се прави, защото облекчението нарушавала правото на ЕС, което било констатирано от Европейската комисия.

"Според Европейската комисия, данъчното облекчение за млади семейства създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които въпреки, че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава – членка на Европейския съюз", пишат от МФ.

Това водело до "недопустимо ограничаване на свободата на гражданите на ЕС да се движат и да пребивават свободно на територията на ЕС".

Всъщност, от ЕК не искат отмяна на преференцията, а съобразно практиката на Съда на ЕС същите данъчни облекчения да се предоставят и на чужденци, които получават основната част от доходите си в държава - членка на ЕС.

Според МФ, облекчението за млади семейства било "с изключително спорна правна регламентация" по отношение на условията за прилагането му.

Те били обект на многократно оспорване, включително пред Комисията за защита от дискриминация.

Освен това, пишат в мотивите от финансовото ведомство, данъчното облекчение било неефективно. По данни на МФ през 2012 г. от него са се възползвали 5473 семейства и това е определено от Финансовото ведомство като пример за неефективност.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2013 в 15:30

Като цяло тъпа логика, но да те поправя за едно нещо - не че няма да плащат данък, а ще плащат по-малък данък. Това че държавата ще доплаща... смех ;) Иначе млади семейства с МНОГО деца, без апартаменти - бол. Справка - гетата. Така че многодетието не дава голям шанс за развитие на децата - но и там държавата, по Вашата логика, не трябва да помага. Щото "как ще дава на едни с много деца, а няма да дава на други - с малко деца"?!? И изобщо - що ще прави нещо държавата - раждат се хората - да се оправят после. Нека тя (държавата) само взима осигуровки, пък нищо да не прави. Те такива неща..

19.09 2013 в 00:09

XXAXAA ISTINSKI ME RASME,,XVALA I POKLON BE PRAVDIVO CHOVECHE,,,,

18.09 2013 в 23:59

На ви сега социална политика :)

18.09 2013 в 23:04

Брех големи познавачи тук на червените. Даже и в начина на комуникиране, че и без запъване го прилагат. Направо едно към едно с Майчето :)

18.09 2013 в 22:48

С точно толков 3,5 мил. беше финансиран мотокроса на пикаещият във фонтана Петков

18.09 2013 в 22:45

Интелекта ми достига за много неща, но коментирането на нещо от типа бля-бля си е бля-бля. А точно червени да ми говорята за възпитание е повече от смешно, тези които се кръстят на петолъчката. Възпитанието и морала са свързани за добро или лошо с религията, а такова нещо при червените няма.

18.09 2013 в 22:13

А ти как мислиш? Трябва ли?

Като вземем предви и това, че 64 хиляди първокласници влизат в училище през 2013, а в класните стаи над 750 000 ученици. И че от горния стимул се възползват едва 5473 семейства, като не е ясно колко от тяха са с деца, и което по груби изчисления е около 3,2 - 3,5 млн лв. спестени данъци.

18.09 2013 в 20:25

извинявам се за горната си реплика към редакторите реагирах прибързано - много е хубаво да си равноправен

18.09 2013 в 19:18

Ха, ти себе си не знаеш, претенции към други имаш!
Смешници! И ти и подобните ти.

18.09 2013 в 19:14

А нещо по темата или интелектът ти достига до няколко обидни думички и голяма доза липса на възпитание?