НЗОК: Има само 90 млн. лв. за онкоболните при нужни 156 млн. лв.(видео)

Нели Чолашка 23 май 2013 в 10:15 1841 3

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

 В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са заложени 90 млн. лв. за лекарствата на онкоболните, а ще са нужни 156 млн. лв., призна шефът на касата д-р Пламен Цеков пред депутатите.

Той заедно със здравния министър д-р Николай Петров се явиха днес в Народното събрание, за да дадат отчет за проблемите с дълговете на болниците, осигуряването на лекарства за за онкоболните и на медицински изделия.

Цеков напомни, че от началото на 2012 г. осигуряването на препарати за онкоболни беше прехвърлено от здравното министерство на НЗОК.

Това доведе до отпадане на лимитите и касата е длъжна да осигури лекарства на всеки нуждаещ се от онколечение пациент. Разходите обаче са се увеличили от 50-60 млн. лв. на 126 млн. лв., уточни Цеков.

За тази година били заложени 90 млн. лв. с ясното съзнание, че няма да стигнат. Не стана ясно защо. Цеков обясни само, че НЗОК нямала механизъм за контрол над разходите за онколекарства и затова заложили по-консервативен бюджет за тези препарати.

За тази година ще са нужни 156 млн. лв. и трябва да се предприемат мерки още преди да приключи полугодието, апелира към депутатите Цеков.

Здравният министър д-р Николай Петров пък обяви, че предвидените 40 млн. лв. за интензивно лечение са крайно недостатъчни. От тази година то се плаща от НЗОК.

Петров вече е говорил с надзора на касата за увеличаване на парите за интензивна помощ. Лично ще се разсърдя на д-р Цеков, ако на следващото заседание не се гласува увеличение на средствата за тази дейност, обяви той. По думите му интензивното лечение е гръбнакът на всяко лечебно заведение.

Дълговете на държавните и общинските болници са 388.99 млн. лв., а от тях просрочени са малко над 88 млн. лв., отчете пък здравният министър д-р Николай Петров пред парламента.

От държавните болници с най-големи дългове са университетската болница в Пловдив, "Света Марина" във Варна, "Пирогов" и "Александровска болница" в София.

Д-р Петров не спомена просрочените дългове на Военномедицинска академия (ВМА), където работи. ВМА е болницата с най-големи дългове - около 66 млн. лв. Причината да не бъде спомената вероятно е, че тя е ведомствена и е под шапката на Военното министерство.

От отчета му стана ясно още, че просрочените задължения на общинските болници са по-големи от тези, които са 100% държавни - 32.2 млн. лв. срещу 14.2 млн. лв. Държавните болници обаче са два пъти по-малко на брой - те са 45, а общинските са 109.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!