Няма кръв. Болници отменят операции

Нели Чолашка 14 септември 2012 в 08:28 3358 2

Кръводаряване.
Кръводаряване.

Болниците останаха без кръв. Плановите операции са отменени. Министерството на здравеопазването обяви спешна акция за кръводаряване. Тя започна днес в 9 ч.

Най-сериозна е кризата в Западна България. Почти няма банки от групите "А" и нулева, обяви шефът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев.

"Отложили сме сърдечни операции, както и десетина ставни операции в Горна баня", уточни доц. Андреев. Отложени са и онкологични операции, някои от които - за пореден път.

Няма откази за операции на деца.

Необходимо е 100-150 души с кръв от двете групи да дарят, за да се възобновят плановите операции. 

Министрите Цветан Цветанов и Делян Добрев бяха сред първите кръводарители в пункта в здравното министерство тази сутрин. Хората могат да даряват кръв там до 13 ч. днес.

От 13 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на Българския червен кръст. Пунктове ще бъдат разкрити и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца.

Пунктовете ще работят в събота и неделя, когато пунктовете ще приключват работа в 17.30 ч. В делничните дни се приемат кръводарители до 18.30 ч. Очаква се кампанията да продължи до края на следващата седмица.

На ден са необходими 150 литра кръв, от които за София са 70 литра. При липса на кръв, центърът се обръща към редовни кръводарители, но в момента недостигът е голям, обясни Андреев.

Във връзка с обявения извънреден недостиг на кръв, през следващата седмица пунктове за дарители ще бъдат открити във всички областни градове.  

Малко преди това да бъде оповестено в съобщение до медиите, читател на OFFNews, който живее и работи в Бургас, изпрати до редакцията писмо:

„Бургас поема инициативата да изпрати кръв за Западна България. Ако искате, допълнете информацията. Идеята е да се съберат повече доброволци тук, които да дадат кръв“, гласи част от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!