Нелегални имигранти поискаха помощ от тел. 112

19 май 2013 в 14:18 2769 2

Автомобил на Гранична полиция. Снимка: МВР
Автомобил на Гранична полиция. Снимка: МВР

Нелегални имигранти поискаха помощ от българските власти, след като изпаднаха в бедстващо положение на българо-турската граница. 

На спешния телефон 112 те поискали помощ, заявявайки, че са в непроходима местност и сред тях има болни и изтощени.

Тъй като мястото не било локализирано, в издирването са се включили 43 гранични полицаи от Регионална дирекция „Гранична полиция”-Елхово, оборудвани с високопроходими автомобили и уреди за термовизия. Със заповед на директора на Регионална дирекция „Гранична полиция” е извършен извънреден полет на хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение за локализиране на бедстващите чужди граждани в зоната за отговорност на Гранично полицейско управление-Болярово.

При обхода от хеликоптера е забелязан дим в землището на с. Крайново, Ямболско. Веднага към мястото са се насочили наземните сили. В силно пресечена гориста местност без пътеки, недостъпна и за високопроходимите автомобили, на малка поляна са открити в безпомощно състояние нелегалните имигранти.

Групата се е състояла от 11 души – осем мъже, една жена и две деца на една и две години. Всичките били изтощени и обезводнени, впоследствие станало ясно, че три дни са били без храна и вода. В най-тежко състояние, с висока температура, били двете деца. Граничните полицаи пренесли на ръце до автомобилите почти всички чужденци и са ги откарали до село Крайново, където им е оказана първа медицинска помощ. Жената и двете й деца са транспортирани до болницата в Ямбол.

Мъжете са отведени в Гранично полицейско управление-Болярово за установяване на самоличността им. Една част от тях имали документи. Установено е, че седем от тях са сирийски граждани от гр. Алепо, един - от Мароко. По тяхна информация турски каналджия ги отвел до границата, посочил им направление и казал, че като вървят напред, ще излязат до ГКПП-Капитан Андреево. Граничният пункт се намира на около 100 километра от мястото, където са открити бедстващите хора.

По-късно вчера гранични полицаи от Гранично полицейско управление-Болярово са открили в землището на с. Крайново друга група нелегални имигранти – трима мъже, една жена и четири деца. Те са без документи, заявили, че са от Афганистан и Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!