Над 2600 подписа срещу лимита за финансиране на болни деца

Вероника Шербанова 08 март 2012 в 17:17 1879 1

"Спаси, дари на..." се обявиха срещу ограничаването на парите за болните деца. Снимка: БГНЕС

„Не можем да понесем да сме виновни за смъртта на децата ни, защото не сме събрали навреме парите за лечението им.“ Това заяви Красимира Величкова, директор на „Български дарителски фонд“ на пресконференция по повод отмяната на лимита за държавно финансиране на болни деца в чужбина.

Петицията за отмяната на лимита вече е събрала над 2600 подписа. Тя ще е валидна до 7 април.

Пет неправителствени организации, обединени около инициативата „Спаси, дари на...“ се обявиха срещу приетия лимит от 180 000 лв., който Фонд "Лечение на деца"  отпуска в рамките на календарна година на дете. Те определиха лимита като дискриминационен спрямо децата с по-тежки заболявания, за които сумата е недостатъчна.

От въвеждането на лимита през юли миналата година до днес три деца са били поставени в риск заради необходимостта да се събират допълнителни средства посредством дарителски кампании.

Докато при две от децата дарителските кампании помогнаха, 6-месечната Мерве нямаше този шанс. За момиченцето не достигнаха 16 000 евро за трансплантация в чужбина, което се оказа фатално. Парите бяха събрани с дарения, но късно. Детето почина 4 дни след заминаването за операцията в Италия.

На положителна развръзка се надяват родителите на 2-месечния Александър, който се нуждае от чернодробна трансплантация в Германия. „Сами направихме допълнителни проучвания и намерихме болница в Хановер. Там операцията ще ни струва 80 000 евро, което ни поставя под лимита. Очакваме следващата сряда решението на лекаря дали можем да се възползваме от този вариант“, разказа бащата на детето Станимир Николов.

„Спаси, дари на...“ са внесли и жалба в Комисията за защита от дискриминация. Очаква се решение на Комисията да има до 18 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови