Над 1000 ще протестират пред съда в защита на журналиста Борис Митов

Елица Мартинова 08 април 2013 в 08:08 1407 0

Борис Митов
Борис Митов

Над 1000 души са заявили във Facebook, че ще отидат на протеста пред Съдебната палата, който ще съпътства втория разпит на журналиста Борис Митов.

Борисов Митов бе привикат от прокуратурата, за да даде обяснения по неговата статия “Българският “Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”, в която той изнася отдавна оповестени факти и обстоятелства около работата на зам. градския прокурор Роман Василев по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, което придоби печална популярност след скандал при ареста, заснет от МВР. Тогава прокурор Василев накара Цонев да застане на колене като го нарече “абсолютен престъпник”. Две години по-късно Цонев беше оправдан по повдигнатите му обвинения.

Насрочен е и втори разпит на журналиста, който ще се проведе днес в 9 ч.

Разпитът на Митов предзивика широк обществен интерес, не само сред колегите му от гилдията. Реакцията на прокуратурата се счете като опит за натиск върху свободата на словото.

Още в петък във Facebook бе създадена страница в подкрепа на Борис Митов. „Елате в понеделник в 9:00 пред Съдебната палата, за да подкрепим нашия колега“, призовават администраторите на страницата. Досега участие в демонстрацията са заявили над 1000 човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови