Над 100 селища в Габровско остават без ток

Елица Мартинова 16 март 2013 в 08:49 1977 1

Ураганният вятър нанесе щети за милиони левове в Габрово. Снимка: Петър Цвятков
Ураганният вятър нанесе щети за милиони левове в Габрово. Снимка: Петър Цвятков

Около 100 населени места в община Трявна и 30 в община Дряново остават без ток, съобщи областният управител на Габрово Мариян Костадинов.

След разразилия се в последните два дни силен вятър бедственото положение остава в сила за общините Габрово, Дряново и Трявна.

По думите на Костадинов „Енерго-Про“ вече са отстранили големите повреди. Дежурни екипи работят за отстраняването на авариите в преносните електропроводи. Вследствие на вятъра има много паднали дървета, които са прекъснали кабелите между електрическите стълбове.

„Понеже в тъмната част на денонощието е много трудно да се идентифицират такива проблеми, затова днес започва по-сериозна организация в тази посока“, обясни Костадинов.

От „Енерго-Про“ се надяват, че до края на уикенда всички повреди ще бъдат отстранени.

В събота експерти от община Габрово ще оценяват щетите, нанесени от силния вятър. Из целия град има счупени прозорци, разрушени комини, съборени дървета.

Опасност от наводнения и преливане на реки и язовири има в Родопите, където службите работят в режим на постоянна готовност. Реките и водоемите в района на Кърджали са под денонощен контрол. Наблюдават се и трите язовира от каскадата Горна Арда - Кърджали, Студен Кладенец и Ивайловград. В община Момчилград започна контролирано изпускане на няколко микроязовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!