Начкови били предупредени за акцията срещу тях

Юлиан Христов 23 февруари 2012 в 17:38 1537 0

Семейство Начкови. Снимка: Сергей ИГНАТОВ
Семейство Начкови. Снимка: Сергей ИГНАТОВ

По случая със задържането на семейство Начкови е имало изтичане на информация, стана ясно от проверка на СДВР. Начкови били предупредени, че срещу тях се готви полицейска операция за съхранение на акцизни стоки в дома им. По думите на заместник-директора на СДВР комисар Ивайло Спиридонов преди операцията е имало много данни, че в дома на Начкови се съхраняват акцизни стоки. В момента все още се проверява кой е информаторът.

Разработката срещу Начкови била свързана с канал за трафик на акцизни стоки от Сърбия. От едната страна на канала е разработван сръбски гражданин, а от другата - Андрей Павлов, който е приятел на голямата дъщеря на Начкови.

По случая вече има разпитани служители на СДВР.

Близо три часа продължи заседанието на анкетната комисия, която има за цел да изясни случаите на полицейско насилие. В началото на днешното заседание бяха изслушани семейство Малина и Петър Начкови и журналистът Васил Иванов.

От СДВР са иззели записите от камери в района на задържането. От тях не се вижда ясно какви действия са извършили полицаите, затова следователите разпитали свидетели. Двама от тях са категорични, че не е имало полицейско насилие. Други двама твърдят, че не са видели нищо. Пети свидетел твърди, че е видял мъж на колене с белезници зад гърба, на когото са нанасяни удали с юмруци. Разследващите установили, че този свидетел се е намирал на повече от 40 метра от мястото на задържането, а полицейският микробус е бил под такъв ъгъл, че е пречил да се види какво става.

От проверката става ясно, че е имало превишаване на полицейски правомощия, които се изразяват в това, че разпорежданията за задържане са били "необосновани съобразно оперативната обстановка". Затова и на ръководителя на операцията е наложено наказание "порицание". Установено е също и това, че съпругата на Петър Начков е държана с белезници необосновано дълго време, за което са наказани други двама полицаи.

Полицейско насилие при задържането категорично не е имало, тъй като констатираните от медицинското свидетелство рани по тялото на Петър Начков не отговарят на описваните от него действия на полицаите. От тях той би трябвало да има по-сериозни наранявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови