КАТ стартира масови проверки по метода "широкообхватен контрол"

Последна промяна на 24 юли 2012 в 10:33 4771 3

Широкообхватен контрол. Снимка: МВР
Широкообхватен контрол. Снимка: МВР

Масови проверки по метода "широкообхватен контрол" стартира "Пътна полиция" по пътищата в страната от утре. Проверките са в рамките на кампанията “Шофирай отговорно и толерантно”, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

След София инициативата ще продължи областите Пловдив  - на 26 юли, Сливен - 27 юли, Бургас  - 28 юли и Хасково - 29 юли. 

Методът на проверка не е нов за родните пътни полицаи, но се практикува едва от около година. При него в рамките на няколко часа могат да бъдат проверени голям брой автомобили. Избира се широк пътен участък, паркинг или бензиностанция, на която десетина пътни полицаи спират в колона автомобилите. Проверките са комплексни, като могат да бъдат и тематични включват проверка за "Гражданска отговорност", детски седалки или техническа изправност на автомобила.  

Методът е ефективен, защото позволява проверка на много повече автомобили, а също така има и антикорупционен ефект - предполага се, че при него пътните полицаи не биха се поддали на изкушението да вземат подкуп, защото около тях има колеги и началници, които наблюдават проверката. 

Анонсираните от КАТ проверки са в рамките на кампанията “Шофирай отговорно и толерантно”, но това не изключва възможността и други Областни дирекции на МВР сами да инициират подобни проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!