МВнР се намесва в случая с осъдените в Малайзия българи

05 ноември 2012 в 07:49 1339 0

Министерство на външните работи, снимка:БГНЕС
Министерство на външните работи, снимка:БГНЕС

Директорът на азиатската дирекция във Външното ни министерство Ангел Орбецов пристига днес в Куала Лумпур за срещи с представители на Външното министерство на Малайзия.

Специалният ни пратеник ще обсъди с местните власти присъдите срещу българите Иван Костов и Георги Бакалов. Двамата бяха осъдени на смърт, след като бяха заловени с над пет килограма амфетамини, на стойност близо половин милион долара. На срещата в Малайзия ще бъде заявено, че България, както и останалите страни в ЕС, са против смъртната присъда, като наказателна мярка. Затова страната ни ще поиска съдействие от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур и замяна на присъдите. 

По време на престоя си в азиатската страна Ангел Орбецов ще проследи дали съдът ще допусне обжалване на присъдите на двамата българи. 

От Външното ни министерство припомниха, че от дълго време в Малайзия не са изпълнявани смъртни наказания. В момента над 900 души осъдени на смърт в страната имат процедура на обжалване или очакват помилване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!