Молби за еднократна енергийна помощ ще се приемат от 15 до 26 април

11 април 2013 в 14:35 1383 0

Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

От 15 април започва приемането на молби за отпускане на еднократна енергийна помощ от 65,72 лева за лицата, които не са кандидатствали или им е отказана енергийната целева помощ през миналия отоплителен сезон заради надвишаване с до 10 лева на изисквания доход.

Това съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Молбите ще се приемат от 15 до 26 април включително, а изплащането на добавките ще започне в края на месеца.

В рамките на април ще бъде изплатена и добавката за децата с увреждания. Майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете между 1 и 2 г. и имат доход до 350 лева на член от семейството, ще получат добавката от 50 лева в края на май заедно с детските добавки. Деяна Костадинова обясни още, че министерството ще предложи корекция в наредбата, регламентираща достъпа до енергийните помощи, която да компенсира влязлото в сила увеличение на пенсиите и да не се възпрепятства достъпът на възрастните хора до тях през следващата зима.

Според очакванията на социалния министър поне 20 000 души, които досега не са подавали молби за енергийни помощи и отговарят на изискването за доход с до 10 лева по-голям от заложения в наредбата , ще кандидатстват за еднократната помощ от 65,72 лева.

„Надявам се всички, които отговарят на този критерии в момента, да бъдат достатъчно мотивирани да подадат молба и да могат да ги получат”, обясни Костадинова.

За да не бъдат ощетени пенсионерите, които досега са имали право на енергийна помощ, но след 1 април надвишават изисквания доход, ще бъде предложена корекция на коефициента, с който се намаляват пенсиите при изчисляване на дохода за кандидатстване. Деяна Костадинова отчете и лек спад в равнището на безработицата през март, който се равнява на 0,2% спрямо февруари.

„Много големи схеми се реализират в момента в агенцията по заетостта. Не отричам, че сезонната заетост също оказва влияние. Но нека имаме предвид, че безработицата в България е около средната за цяла Европа”, обясни причините Костадинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови