Мирни шествия в страната срещу Закона за горите

Юлиан Христов 14 март 2012 в 09:10 1346 0

Протест. Снимка: Сергей Антонов
Протест. Снимка: Сергей Антонов

Коалицията "За да остане природа в България" организира шествия и протести в страната срещу готвенитепромени в Закона за горите.

В София участниците ще тръгнат от пилоните на НДК в 18.30 часа, ще минат по бул. "Витоша" и ул. "Алабин" до пл. "Възраждане", където е администрацията на Природен парк Витоша.  В Пловдив шествието ще започне в 19 ч. от пл. "Стефан Стамболов" и ще се движи в посока ул. "Райко Даскалов" и Централни хали. Във Варна протестът започва в 18 ч. на "Козирката".

Екоактивистите смятат, че с поправките в Закона за горите и още няколко закона, ще стане възможно бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове в услуга на "един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България - Банско, Витоша и Боровец". На практика ще се позволят голи сечи, които иначе са забранени от закона и предполагат свлачища и наводнения, твърдят природозащитниците. Според тях това ще бъде и поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частни икономически интереси. Целта на екоактивистите е да спрат спорните законодателни промени, преди да са минали на второ четене в парламента.

Противници на протеста също обвиняват еколозите в корпоративни интереси и твърдят, че става дума само за 0,03% горските територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!