Мерки на БСП ще пазят хората от монополите

Елица Мартинова 18 юли 2013 в 13:05 2252 6

Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив
Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив

Мерки за улесняване на живота на обикновените хора в контакта им с монополите - това е следващата задача, с която ще се заеме левицата, обяви Явор Куюмджиев.

Социалистът обяви, че "Коалиция за България" е подготвила четири конкретни предложения. Те предлагат да се създаде Институт за независим контрол на измервателната система. По думите на Куюмеджиев е недопустимо, че ако клиент не е доволен от електромера си, може да се оплаче единствено на ЕРП-то, което го обслужва.

Втората идея на червените е да се предприемат законови мерки, които да задължат доставчиците да поддържат постоянното качество на тока и напрежението в системата да не пада.

Третата насока, в която ще работят от КБ, е да се задължат ЕРП-тата да уведомяват своевременно абонатите си, ако предстои спиране на тока.

Четвъртата мярка има пряка връзка с простестите от февруари, повод за които бяха необосновано високите сметки за ток.

Социалистите ще променят регламента така, че ако сметка за ток е по-висока от средната за предходния период, ЕРП-то ще трябва да докажат, че абонатът е потребил повече електроенергия. Досега тежестта за това падаше върху клиентите, които трябваше да наемат адвокати и да доказват правотата си в съда.

"Тези предложения ще помогнат на обикновения човек да не бъде тормозен и мачкан от всички монополи, не само ЕРП-тата", заключи Явор Куюмджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови