Мазнина, кал и сняг в столичните шахти

Ивелина Петрова 20 февруари 2012 в 18:21 1817 0

Шахта, близо до Семинарията
Шахта, близо до Семинарията
Мазнина от кухните на заведения, кал и сняг вадиха служители на "Софийска вода" в продължение на часове от  дъждоприемните шахти и отоци в столицата. Репортер на OFFNews наблюдава почистването на шахти близо до Семинарията. Причина шахтите да бъдат запушени се оказа пицария, която излива помия в канализацията. Столичната канализация е от смесен тип, и това допълнително спомага боклуците и мръсотията да запушват  дъждоприемните шахти. Екип на "Софийска вода" отстрани запушването  на десет  хоризонтални дъждоприемни шахти за около петнадесет минути. Процедурата по отпушването на шахтите се извършва с машина, която има мощна водонапорна помпа. Така до днес около 2000 шахти и оттоци в София са почистени като превантивна мярка заради очакваното обилно снеготопене. Пред OFFNews от Столична община заявиха, че подлезите и ниските места на града, също са почистени, така че да не се допусне  връщане на вода, преливане, и наводняване на подлези и на ниските участъци.

Екипите, които към момента почистват вертикалните шахти са от „Софийска вода“, хоризонталните дъждоприемни шахти се почистват от други фирми - концесионери към Столична община. Ситуацията към момента е овладяна, но според инспектори от Софийска община канализацията в столицата е изградена така, че не може да поеме големи количества вода, и снеготопенето може да предивика наводняване на мазета. Причината е, че каналите и дъждоприемните шахти са изградени на много малко разстояние помежду си, също така смесената канализация в столицата затруднява отпушването на каналите и така се увеличава риска от локални наводнявания.

Според инспектори от Столична община , "Софийска вода" трябва да поемат отговорност за поправката и изграждането на нова канализация с подобрена инфраструктура.

От Столична община казаха, че общият брой шахти, които трябва да бъдат почистени и отпушени са над 28 000. Към момента приоритетни са критичните шахти, които се намират в ниската част на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови