Маргарита Попова за Цацаров: Ако не бях вицепрезидент, щях да кажа други неща

Юлиан Христов 21 януари 2013 в 14:03 2929 1

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова отказа да коментира избора на новия главен прокурор Сотир Цацаров. 

По време на отчета за една година от встъпването ѝ на поста, Попова коментира избора така: "Не е важно дали ще видя аз това, което очаквам. Важна е оценката на обществото", каза тя. И добави, че е дала "коректния отговор за човека, който присъства в момента в президентската институция".

"Ако бях другаде, щях да говоря още и щях да ви кажа и други неща", подчерта Попова.

"В крайна сметка това, което се случва с избора на една личност за високоотговорен пост, се допринася не само от тези, които желаят да бъдат номинирани. Това зависи и от тези, които номинират. Тоест има две нива, които трябва да се срещнат някъде – каквото е едното ниво, такова се очаква да бъде и другото. Важното е обществото да направи оценката след време и тя да бъде, че тези две институции работят в обществен интерес и работят по-добре от това, което сме свикнали да наблюдаваме до момента", каза тя.

Преди близо два месеца Попова заяви пред журналисти, че летвата за избор на главен прокурор може да се вдигне още. Тогава тя отказа да коментира кандидатурите, защото личните ѝ критерии били завишени. Попова смята, че кандидатите трябва да обявят мотивацията си защо искат да заемат този пост и да направят оценка за свършеното в предходния седемгодишен мандат – пост, който до момента заемаше Борис Велчев преди да бъде посочен от президента за конституционен съдия.

Изборът на Цацаров за главен прокурор премина при спорни правила, които бяха приети от ВСС, а името му беше замесено в имотни измами.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови