Колоездачите в София са се увеличили над три пъти

ОFFNews 25 август 2013 в 16:53 2146 0

Велосипедисти. Снимка: БГНЕС, архив
Велосипедисти. Снимка: БГНЕС, архив

Броят на колоездачите в столицата се е увелили повече от три път за последните няколко години, сочат данните на Пътна полиция. Това е довело и до повече инциденти с участие на велосипедисти. От началото на годината в София са станали над 80 катастрофи с участието на велосипедисти, част от произшествията са станали по тяхна вина.

Около 40% от колоездачите в София, спрени за проверка от КАТ в последните месеци, се оказали нарушители на правилата за движение, а най-честите нарушения са каране в насрещното движение, минаване на червено и липса на светлоотразители, съобщи „Монитор“. От 250 проверки са засечени 95 нарушения.

Колоездачите, както останалите участници в движението, не трябва да карат пили. Те трябва да се движат със светлоотразителни жилетки през нощта и велосипедите трябва да са изправни. Освен това е забранено карането по тротоара, там е позволено само за колоездачи под 12-годишна възраст.

„Аз заставам зад всички, които са решили да използват колелета, за да се придвижват, тъй като така, освен че се облекчавал трафикът, се опазвала и околната среда”, каза шефът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!