Кой изгони медиите от вечерята-ифтар: И Мюфтийството, и Президентството отричат

Елица Мартинова 08 август 2013 в 15:19 2985 8

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Скандал помрачи снощната вечеря-ифтар по случай Рамазан, чийто домакин бе Главното мюфтийство. За разлика от турските си колеги, българските медии не бяха допуснати да отразят събитието.

Днес, навръх най-големия мюсюлмански празник, все още няма официално обяснения защо родните репортери са били изгонени.

Още вчера се появиха съмнения, че става въпрос за религиозна дискриминация, тъй като турските репортери успяха да влязат без проблем.

Пред БНР днес секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов категорично отрече подобни твърдения. Той обясни, че репортерите са били изтласкани от ресторанта по молба на Президентството.

„Главно мюфтийство категорично отрича главният мюфтия да е постановил подобна заповед - български медии да не бъдат допуснати до мероприятието, за да го отразят. Молбата беше от прессекретариата на президента, откъдето помолиха да не бъдат допуснати представителите на българските медии, и ние просто изпълнихме тяхната молба. Мога да ви уверя, че в залата присъстваха единствено и само представителите на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция. Други колеги от други турски медии също бяха помолени в последствие да напуснат залата“, обясни Ахмедов.

От администрацията на президента коментираха случая, като обясниха, че при подобни събития се допуска само официалния фотограф или оператор към президентството. "Стандартна протоколна практика е на вечери, на обеди на закуски, в това число работни и официални, без значение какъв е форматът, е да снимат официалният фотограф и/или официален оператор", коментираха за OFFNews от прессекретариата на държавния глава. Ако е имало присъствие на други медии, извън заявените, президентската администрация не била уведомена за това. 

От президентството уточниха, че подобни вечери са с работен характер и практиката при тях е да се допускат само медии с официозен характер. "Не е имало изрично изискване българските медии да не бъдат допускани", обясниха от прессекретариата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!