Кабинетът одобрява нова система за контрол на скоростта

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 08:59 1041 0

Камери на пътя. Снимка: БГНЕС
Камери на пътя. Снимка: БГНЕС

Разширена автоматизирана система за контрол на скоростта по пътищата ще бъде одобрена днес от правителството на редовното му заседание. Система предвижда инсталирането на на стационарни и преносими радари за контрол на скоростта, както и изграждането на център за обработка на нарушенията.

Със заработването на системата и единния център се очаква електронните фишове за превишена скорост да стигат по-бързо до нарушителите.

Новата система за контрол на скоростта ще обработва нарушенията по-бързо, но няма да открива действителния нарушител. Софтуерът ще "разчита" номера на автомобила, а на собственика му ще бъде съставян фиш. Собственикът ще носи отговорността да посочи действителния нарушител, ако не желае да заплати глобата за извършеното нарушение.

Най-рано до септември или до края на годината всички стари радари ще бъдат снети от употреба, анонсира през май началникът на Пътна полиция гл. инсп. Антон Антонов. Той обясни, че от реално действащите 360 радара до момента са извадени от употреба 180.

До средата на лятото по пътищата на страната ще действат общо 134 нови устройства, като всички нови радари ще са оборудвани с камери. Всички те ще бъдат свързани в бъдещата единна информационна система, като информацията от всички радари в страната ще се събира и обработва автоматично. До момента това се извършваше ръчно.

Електронният фиш ще се издава по-бързо, а прикрепената към него снимка с конкретното нарушение ще бъде качена на  интернет, където всеки ще може да провери нарушението си.

България е единствената страна в ЕС, която все още използва старите мобилни устройства. Очакванията на пътните полицаи са новата техника значително да улесни доказването на нарушението на шофьорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!