Караджова: Строежите на Камчийски пясъци ще бъдат напълно забранени

31 януари 2013 в 19:16 1219 0

Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
Нона Караджова. Снимка: БГНЕС

Когато приключи картирането на Черноморското крайбрежие, ще издам окончателна заповед за забрана за строеж в зоната Камчийски пясъци. Това обяви днес пред журналисти екоминистърът Нона Караджова. Става дума за картирането на всички защитени зони от "Натура 2000", включително морските, възложено от екоминистерството през 2010 г., работата по което вече е към края си.

По думите на Караджова, проблемът с бившата защитена местност „Камчийски пясъци“ ще бъде решен и след поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които ще забранят изрично строителството върху пясъчни дюни.

Някогашната защитена местност, която през 2008 г. бе заличена от Върховния административен съд по искане на фирма „Рийс интернешънъл“, която с поредица нередни сделки придоби терени в района, включително пясъчни дюни. Тя придоби терена си от около 400 декара чрез замяна. Тогава пясъците бяха оценени от земеделското минситерство като последна категория земеделска земя, най-евтината.

Оказа се, че преди замяната въпросното място е било деактувано от изключителна държавна собственост (бидейки плаж) в частна държавна – това се е случило в прехода между двете управления на НДСВ и на Тройната коалиция по предложение на бившия екоминистър Долорес Арсенова.

Впоследствие, след заличаването на „Камчийски пясъци“ е урбанизирана огромна част от крайбрежието. Инициатори на проекта са „Рийс“ и още три фирми, свързани с „Райфайзенбанк“. През 2008 г. е направена екологична оценка на подробния устройствен план за курорта (ПУП) и той е бил одобрен.

„Оценка за съвместимост с целите на зоната „Натура 2000” не е правена, което ми даде основание веднага през август 2009 г. да наложа пълна забрана за строителство”, припомни екоминистърът. Макар заличена като предмет на опазване по Закона за защитените територии, "Камчийски пясъци" попада в защитените зони от мрежата „Натура 2000“ и така попада под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.

Преди 2 години екоминистерството възложи мащабен проект за детайлно картиране на зоните от „Натура 2000“ в България, който се финансира от оперативната програма „Околна среда“. Когато бъдат предоставени данните за черноморските защитени зони до устието на р. Камчия, казусът ще бъде разрешен, по думите на Караджова. Министерството й все още чака информация за картирането от БАН, които са сред изпълнителите на проекта.

„Ако учените от БАН ни предоставят навреме информацията, казусът ще бъде разрешен. Три години не допуснах да се застрои целият терен от 10 км”, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови