Какви са правата ни на плажа

Борислава Славова 08 август 2012 в 13:35 3771 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правата на плажуващите по Черноморието и задълженията на концесионерите на плажовете разясни в прессъобщение Министерството на регионалното развитие и благоустройството в разгара на летния сезон.

Първото от петте основни права на туристите по морските плажове е, че достъпът им до ивицата е безплатен. Никой няма право да събира входна такса за плажа и ако концесионерът си го позволи, е в нарушение.

Имате право и да си сложите свободно кърпа, чадър, плажната си чанта, без който и да е да ви държи сметка за това. Неотменно право на плажуващите е и да заемат половината от активната площ.

Ако не си носите чадър, е добре да знаете, че концесионерът е длъжен да осигури такъв. За да полегнете под него обаче ще ви струва пари. Ценоразписът също трябва да е поставен на видно място.

Не дължите и стотинка, ако искате да вземете душ на плажа, да се преоблечете или да ползвате тоалетна. За състоянието на въпросните съоръжения можете да държите отговорен концесионерът, който по договор е длъжен да ги поддържа.

Наемателят на плажа трябва да е осигурил и улеснен достъп до ивицата на хората с увреждания.

При инцидент летовникът има право да получи здравно и медицинско обслужване на плажа. Фирмата, стопанисваща плажа, трябва да се е погрижила за обезопасяването на прилежащата акватория.

Задължение на концесионерът също е да не допуска незаконно строителство.

В случай, че концесионер наруши част от задълженията, то той ще бъде глобен с 0,5% от стойността на концесионното възнаграждение. Глобите ще бъдат налагани общо в края на сезона, обясниха от МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!