Кабинетът решава за стена по границата с Турция

Елица Мартинова 21 октомври 2013 в 07:51 1625 1

Министерски съвет Снимка: БГНЕС
Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на правителството ще се проведе днес в сградата на Министерски съвет днес. Темата на министрите ще бъде извънредната ситуация в страната, свързана с притока на бежанци.

Кабинетът ще разгледа доклад за специални мерки по отношение на бежанските потоци. Вносител на предложението са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов.

В доклада си министрите предлагат на границата на България край Елхово да бъде издигната 30-километрова преграда, която да гарантира по-голяма сигурност.

Орешарски и екипът му трябва да решат дали да отпуснат 27 млн. лева допълнителни средства за справянето с бежанците. По-голямата част от допълнителните пари ще отидат за МВР. Въпреки настояването на "Коалиция за България", на заседанието на Министерски съвет няма да присъстват кметове на общини. Миналата седмица в парламента депутатите на Сергей Станишев настояха за това с мотива, че кметовете на ГЕРБ подценяват ситуацията и, умишлено или не, вредят на националната сигурност.

Междувременно вчера от Брюксел официално потвърдиха, че страната ни ще получи финансова помощ за справянето с бежанските потоци.

Днес се очакват и първите пратки от материални помощи. От Словакия ще пристигнат няколко хиляди легла, матраци, завивки, памперси и неща от първа необходимост. Ден по-късно се очаква и пратка от Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews