Мащабна евроакция срещу пияни шофьори

Юлиан Христов 04 юни 2012 в 11:23 1215 0

Пътна полиция. Снимка:БГНЕС
Пътна полиция. Снимка:БГНЕС

От днес до 10 юни страната ни се включва в мащабна европейска операция срещу пияни и неправоспособни водачи.

Контролната операция е организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС (TISPOL). Операцията е поредна, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“ в ЕС.

По време на проверките пътните полицаи ще проверяват водачите и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилите.

До 15 юни пък тече акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, при която пътните полицаи ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, ще се следи за спазването на ограниченията на скоростта в населените места и ще има провелки за използването на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и за недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи. Едновременно с това в ход е и инициативата „Малки и големи заедно на пътя“. Кампанията, която се провежда за втора поредна година, цели постигането на повече толерантност на пътя. Резултатите от миналогодишната кампания показват, че жертвите при катастрофи с камиони са намалели. За периода март 2011-2012 годиа има 59 загинали, като за същия период през 2010 и 2011 година броят на загиналите е бил 65. Статистиката на Пътна полиция отчита намаляване с 250 броя на катастрофите, причинени от камиони, като в същото време делът на произшествията, причинени от шофьори на камиони, се запазва средно 10%. Най-честите причини за тези катастрофи извън населените места са умора на водача, шофиране с несъобразена скорост, рискови изпреварвания и навлизане в насрещното движение.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови