Quantcast

Изрисуваха лика на Георги Димитров на стената на героите във Варна

Последна промяна на 09 септември 2013 в 14:53 4090 17

Леви вандали изрисуваха лика на Георги Димитров на стената на героите във Варна
Леви вандали изрисуваха лика на Георги Димитров на стената на героите във Варна

Навръх 9 септември варненската стена на героите точно в началото на Аспаруховия мост осъмна с новонарисуван лик на лидера на БКП Георги Димитров, съобщи сайтът varnautre.bg.

Черно-бялото изображение на Вожда е позиционирано непосредствено до лика на Паисий Хилендарски и е значително по-малко от останалите. Все още не са известни вандалите, опорочили артистичната инициатива.

Досега стената на героите красяха ликовете на български възрожденци Христо Ботев, Васил Левски, Баба Тонка, Райна Попгеоргиева, Георги Раковски, Петко Киряков и Георги Бенковски. Хронологически тя започва с портретите на кановете Кубрат и Аспарух.

Арт проектът е създаден благодарение на сдружението с нестопанска цел "ДЕМО" и е финансиран от Общинска дирекция "Култура и духовно развитие". Идеята за направата на стената на героите пък е на Сдружение "Възрожденци - Варна" и е доразработена от СНЦ "ДЕМО". Нейната цел е да представи нагледно хронологията на историята на България от създаването и до наши дни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2013 в 10:40

Реалното икономическа наследство от 45-годишното управление на БКП може да бъде демонстрирано чрез думите на Петър Младенов пред ХІV конгрес на партията през 1990 г. Там той заявява дословно следното:

"Изключително сериозни проблеми се натрупаха във финансовата сфера. Дър­жавният бюджет е поел непоносими за нашите мащаби разходи. Много от тях прикри­ват некадърност в управлението, неефектив­ни инвестиции, нискокачествен и лошо орга­низиран труд. Прекомерните разходи на дър­жавата и създадената сложна система от дър­жавни гаранции направиха годишния размер на субсидиите, надбавките и премиите около 7 млрд. лева, което представлява над 1/4 от общия размер на бюджетните разходи. Ка­то резултат от това много години наред бю­джетът приключва с голям дефицит. Дългът на държавата към банките надхвърли 10 млрд. лева при годишен размер на бюджет­ни приходи за 1988 г. 26 милиарда. /.../ Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободно конвертируема валута. Брутният дълг на държавата в конвертируема валута надхвърли 10 млрд. долара. Притежаваме златни валутни резерви в размер около 1,3 млрд. долара. От предоставени кредити на други страни ще получим в близките години около 1,5 млрд. долара. При това положение чистият дълг на страната в конвертируема валута наближава 8 млрд. долара, което трябва да оценяваме като критична граница. /..../ Направените през същия период погрешни инвестиции не доведоха и не можеха да доведат до позитивно развитие на икономиката. Именно през тези години бяха изградени мощности, които днес не дават нито печалба, нито валута, до затова пък тежат като воденичен камък на шията на националната икономика. Става дума за обекти, които издържа цялото общество. Само Заводът за тежко машиностроене в Радомир, който е силно нерентабилен, струва на бюджета над 1,2 млрд. лева. /.../ Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговорност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици. Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на село. Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции". /..../ Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аграрно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство. От традиционен износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж и други селскостопански стоки за стотици милиони долари. Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на българската икономика от естествените й природно-климатични условия, унищожи традиции и култура, създавани с векове."

Изводите не на друг, а на новоизбрания генерален секретар на БКП за недъзите на българския комунизъм, са повече от впечатляващи. По-късно обаче всички тези грехове – и особено колапса на селското стопанство, бяха вписани в сметките на СДС и разглеждани като продукт на "лошата" демокрация.

09.09 2013 в 23:58

Анджак, нали и аз за това говоря. Смотанко

09.09 2013 в 23:47

Смотанчо, добре че си ти да ми кажеш че ако не е би Тодор Живков, да измисли виадуктите, нямаше по света да се строят мостове ... Я виж швейцарските другари какви виадукти са си построили!!!!
да живее швейцарския сУциализЪм!!! (за римските социалистически акведукти от преди христа няма смисъл никакъв да Ви говоря!!!
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82

09.09 2013 в 22:46

Да бе тези изкуфели комунисти как можаха да построят тези високи виадукти, особено на Бебреш, сега ще трябва да се ремонтират, а ако бяха построени от царска България щяха поне 100 години да не се пипат!!!

09.09 2013 в 19:46

А ти знаеш ли изобщо каква икономика сме имали преди 9-ти , на кое място в Европа и то благодарение на Германия и управлението ни ??? За 45 г. комунистите ни разориха с огромен външен дълг, със заводи със старо съветско оборудване неизползваемо.Комунизма бе един БАЛОН който се спука с гръм и трясък ! Остави хиляди хора на улицата от препдриятия с непродаваема стока.Колко много бил построил комунизма.Ако не беяе комунизма други щяха да бъдат и не със съветско а със западно оборудване.Комунизма бе рай за мързеливите и некадърните.Аман от изкуфели комунисти зациклили ! Пфу !

09.09 2013 в 19:01

Като се надраска паметник - всенародна веселба.

Като се надраска стена - позор.

09.09 2013 в 18:56

Атанасе, паметника на червената армия е единствения паметник на окупаторска армия в Европа, издигнат от поробените и всичко написано на него е изкривяване на историческата истина - и признателния Български народ, и ролята на тия червени палачи на "освободители"!

09.09 2013 в 18:19

Горките англичани как ли преживяват без комунисти?! Кой ли им строи магистралите, болниците, заводите, училищата и т. н.?!!!

09.09 2013 в 18:01

То хубаво, строили правили, ама защо не се попиташ с цената на какво? И защо тези неща не съществуват.. много просто, понеже е строено с размах и без мисъл за бъдещето. И сега по същия начин - раздават, правят, народа доволен, ама кой ще плаща бре!

09.09 2013 в 17:48

Нищо не са направяли злите комуняги освен : хиляди заводи (които се разпродават и направиха милионери много хора), хиляди училища (които през "демокрацията" се затварят), болници (които днес нашата държава не може дори да поддържа и затвориха болниците в доста градове и села), цялата пътна инфраструктура в България, благодарение на комунизма почти всеки българин е имал собствено жилище, направили са паркове, подхранвали са националното самочувствие като са инвестирали ужасно много средства в паметници на културата, инвестирали са в спорта и т.н.... След края на ВСВ България е била "разнебитена" и ограбена от фашисти и монарси така, че айде стига с тази антикомунистическа настройка... Кажи от 1989 г. какво е построено в България?