Израелските туристи върнати в Тел Авив (снимки)

Александра Маркарян 19 юли 2012 в 15:16 3456 2

Ранените при атентата в Бургас бяха върнати в Израел. Снимка: БГНЕС
Ранените при атентата в Бургас бяха върнати в Израел. Снимка: БГНЕС

Голяма част от израелските туристи, пристигнали вчера с полет от Тел Авив, бяха върнати днес с израелски и български самолети в столицата на Израел.

Групата наброява над 60 човека, сред тях са и повечето от ранените в атентата от 18 юли на летище Сарафово в Бургас, при който загинаха 7 души.

Все още има разминаване в точния брой на ранените и отпътувалите. В 12 часа днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че всички 32-ма израелски туристи, дошли в Бургас вчера със самолета, изпълняващ полет от Тел Авив, са върнати обратно с израелски самолети и с правителствения "Еърбъс" на Авиоотряд 28. 

Няколко часа по-късно здравният министър Десислава Атанасова обяви, че 32-та заминали си са с "несериозни травми" и е имало възможност да бъдат транспортирани. Само един от тях е бил с по-сериозни травми. По думите ú обаче други трима са още в България.

Те са много тежко ранени, вчера бяха превозени от Бургас в столичните болници ВМА и "Пирогов" и състоянието им не позволява транспортиране. Появилата се рано сутринта на 19 юли информация, че един от най-тежко пострадалите, които все още е в София, е дъщерята на посланика на Израел у нас  - Шаул Камиса Раз, Арца Камиса-Раз, беше отречена от посолството на Израел.

Също сутринта външният министър Николай Младенов обяви, че жертвите са станали 8, защото тежко ранена при атентата жена е починала в болница.  По-късно тази информация беше опровергана от вътрешния министър Цветан Цветанов. Той се извини, обяснявайки, че служители от посолството на Израел у нас са подали грешна информация, която е била разпространена и от МВР.

Официалната информация на МЗ е, че единият от тежко ранените е мъж с 55% изгаряния по тялото и множество травматични наранявания, счупен таз и подбедрица. Той е със стабилни жизнени показатели, доколкото състоянието му позволява. Във ВМА има и жена с тежка политравма - разкъсване на черния дроб. Тя е оперирана в Бургас, преди да бъде транспортирана в София. Има опасност за живота й. Третият тежко пострадал е жена, приета в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма и оток, също с опасност за живота, но в стабилно състояние. Самоличността и на тримата е установена, каза Десислава Атанасова.

Здравният министър отчете и каква е била реакцията на медицинските екипи. Първият сигнал постъпва в 17.27 ч. В 17.28 ч. тръгват 4 линейки от Бургас. В 17.29 ч. тръгва една линейка от Поморие, две от Несебър, една от Айтос и една от Карнобат.

Първите линейки пристигат на мястото на взрива в 17.38 ч. През две минути пристигат останалите.

Освен тези линейки, са пристигнали и други три – ведомствена на летището, една на "Лукойл" и на частна болница.

Общо са пристигнали 9 линейки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови