Юрий Асланов: По-опасно е „Атака“ да е извън парламента

Елица Мартинова 12 юли 2013 в 16:24 3449 8

Юрий Асланов
Юрий Асланов

Много по опасно е партия като „Атака“ да е извън парламента, смята социологът и директор на Агенция АФИС Юрий Асланов, цитиран от „Фокус“.

По думите на Асланов ролята на Волен Сидеров и хората му е силно преувеличена. Асланов е категоричен, че „Атака“ не е фашистка партия.

„Ролята на Волен Сидеров е много преувеличена. Преувеличена е и опасността, идваща от неговата партия, която коментират част от политическите кръгове на Запад. Нито Волен, нито „Атака” са фашисти, както ги наричат. Част от реториката на някои от лидерите на „Атака” съдържа ксенофобски окраски, но в основата си тяхната платформа е социална и радикално лява. Посланията им се ползват с подкрепата на широк кръг от граждани“, смята социологът.

По-рано днес от парламентарната трибуна червеният депутат Янаки Стоилов сравни днешните протести с тези отпреди 22 години. Според шефа на Агенция АФИС обаче подобни паралели са крайно неуместни. Асланов подчерта, че за пръв път българите протестират не за хляб, а за принципни въпроси.

„Вън от съмнение е, че днешните политици имат много по-голям опит. Това не означава, че поведението им е адекватно на случващото се във всяка ситуация. Действия по аналогии с миналото са неуместни, защото днешната ситуация няма нищо общо с всичко, което ни се е случвало през изминалия четвърт век. Днес протестите не са за свобода, демокрация, хляб или ниски доходи, а срещу начина на правене на политиката и срещу политическото задкулисие. Това се случва за първи път“, каза Асланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови