Италиански боклук се появи и във Враца

OFFNews 04 януари 2020 в 20:05 6046 0

Снимка bTV

Принтерните касети във Враца

Още едно депо с боклук от Италия се проверява от ДАНС и РИОСВ, този път във Враца. Проверката е образувана по сигнал на bTV, като телевизията е алармирана от зрители. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че се готвят проверки на още няколко депа.
.
Порталът на ул. "Складова" е отворен и до отпадъка се стига без проблем, а наематели и клиенти твърдят, че нямат общо. На място има над 50 тона употребявани тонер касети от принтери. Част от тях са пакетирани, а други – не. Отпадъкът се складира там от ноември. Според етикетите на контейнерите и чувалите идва от Италия и не е опасен.

„По предварителна информация по документите, които прегледахме, са неопасен отпадък, но тепърва ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците”, обясни пред телевизията Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца.

Стопаните на площадката - баща и син Ангелови, твърдят, че боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон.

„Проблемът е, че тя не е регистрирана в РИОСВ, няма такъв издаден документ за съхранение, за което фирмата ще си понесе санкцията”, обясни още Христов.

По информация на bTV от Италия пластмасата е препродадена три пъти, преди да стигне до склада във Враца. Собствениците на въпросните фирми предстои да бъдат разпитани.

В първите дни на тази година беше проведена мащабна полицейска операция във връзка със стотиците тонове италиански боклук, предназначен за внос в България. Акцията е част от разследването срещу членовете на калабрийската мафия Ндрангета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови