Исканията на протеста: Предложенията на Лазар Томовски

08 март 2013 в 19:12 4251 5

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Лазар Томовски.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

 

Имам 7 искания за край на банковото робство в България. Те са:

1. Изменение на Закона за потребителския кредит. Промяна в дефиницията на “референтен лихвен процент”.

Ефект: да бъде забранено на банките да променят едностранно и произволно лихвите по вече отпуснати кредити.

2. Учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на поведението на банките и другите финансови институции спрямо техните клиенти.

Ефект: стриктно прилагане на ясни регулаторни правила за поведение на финансовите институции спрямо клиенти. Забрана на подвеждащи и измамни практики. Възпиращи парични санкции – до 50% от печалбата на банката за предходната година.

3. Закон за финансов Омбудсман – орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти.

Ефект: бързо (до 3 месеца), окончателно и безплатно за клиентите решаване на спорове извън съда с възможност за парично компенсиране на клиентите.

4. Отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК в частта му за банките.

Банките да не могат да продават имотите на хората по извлечение от своите счетоводни сметки, които често са неверни и съдържат недължими от клиентите суми.

5. Забрана на такса "предсрочно погасяване" СЛЕД първите 12 месеца обслужване на кредита.

Ефект: възможност на клиентите за рефинансиране при по-изгодни условия и стимулиране на конкуренцията между банките.

6. Приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица, с който да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си от тези, които наистина не могат.

Ефект: шанс на последните за ново начало.

7. Премахване на пречките пред физически лица и неправителствени организации да завеждат колективни искове срещу банки.

*Пояснение по т. 1 – Нова дефиниция на “референтен лихвен процент”:  Дефиницията на референтен лихвен процент от Закона за потребителския кредит трябва да гласи: "Референтен лихвен процент" е лихвеният процент, използван като основа за изчисляване на приложимия лихвен процент и който произтича от общодостъпен източник, който може да бъде проверен от двете страни по договор за кредит и върху който нито една от страните не може да влияе».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови