Хипермаркетите ще работят през уикенда

28 август 2013 в 08:19 3510 14

Спас Панчев.
Спас Панчев.

Идеята хипермаректите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон. Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси.

Това каза през БНТ депутатът от Коалиция за България Спас Панчев.

Той коментира публикации в някои медии, че властта подготвя законови промени за затваряне на големи магазини в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея била представена като мярка за стимулиране на малкия бизнес.

"Европейската комисия излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги.

Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", коментира в отговор на идеята председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев. По думите му в Зелената книга се казва, че националните законодателства по тази тема не само не помагат, те дори вредят.

Надценките трябва да бъдат контролирани, за да не се прекалява с тях, обяви по-късно пред "Нова телевизия" Спас Панчев.

Икономистът Владимир Каролев го контрира с аргумента, че единствено държави като Куба все още правят опит да регулират надценките на пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews