Хеликоптери се включват в гасенето на пожара край Тополовград

Юлиан Христов 27 юли 2012 в 16:15 1310 0

Хеликоптер Ми-17. Снимка: ВВС
Хеликоптер Ми-17. Снимка: ВВС

Хеликоптери се включват в гасенето на пожара край Тополовград. Искането е направено от областните управители на Хасково и Стара Загора днес. 

Големият горски пожар в Сакар планина вече цяло денонощие не може да бъде потушен. Причината е силният вятър, който постоянно мени посоката си. Продължава проправянето на просеки в насечения терен, за да не се допусне разрастване на периметъра на огъня.

Пожарът между общините Гълъбово и Тополовград е локализиран, но гасенето ще продължи и днес, обяви пред БНР областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Огънят, който избухна вчера следобед, бързо се разрасна в широколисни гори, храсти и треви. Пожарът е обхванал общо 3500 дка. 

Към пожарникарите се включиха 91 военнослужещи и 10 брой транспортна и специална техника, които гасят пламъците в гористи местности край селата Главан, община Гълъбово и Черепово. Модулните групи са от военните формирования 48 430 – Стара Загора и 52 740 – Хасково от състава на Сухопътните войски. Ръководители на групите са майор Николай Александров и майор Веселин Василев. Модулните формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия са активирани след постъпило искане от областните управители на Стара Загора и на Хасково Недялко Недялков и Ирена Узунова.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков