Горските стражари получават статут на полицаи

Юлиан Христов 03 април 2012 в 15:47 6864 1

Новият закон за горите предвижда горските стражари да получат правомощия, равни на тези на полицията и това ще даде възможност да се справят с все по-арогантните бракониери в българската гора.  Това са част от промените в закона, които бяха анонсирани от земеделския министър Мирослав Найденов, цитиран от БНР. "Надявам се вече с промените в Закона за горите и новите правомощия, които получават горски стражари, по някакъв начин да можем да противостоим на тези набези", подчерта министър Найденов. В началото на март тази година горски служител уби ром, в опит да се предпази от нападение. Тогава пазачът, заедно със свой колега, проверявали група бракониери от същото село. В момента на проверката група роми се притекли на помощ на бракониерите и нападнали горския. Разследването по случая още продължава, обясниха за OFFNews.bg от Окръжната прокуратура в Стара Загора. 38-годишният горски служител на Държавно горско стопанство „Гурково“ може да получи до пет години затвор. Повдигнатото му обвинение е по чл. 119 от Наказателния кодекс, което е за убийство, извършено „при превишаване пределите на неизбежната отбрана“. Въпреки, че инцидентът стана преди един месец, по образуваното досъдебно производство все още се извършват разпити на свидетели, като се очакват и резултатите от назначената по него експертиза. Според правилника за прилагане на Закона за горите при изпълнение на служебните си задължения служителите по горите имат право да носят късо нарезно и гладкоцевно оръжие в съответствия с изискванията на Закона за контрол върху взривните вещества, оръжията и боеприпасите.

От прокуратурата вероятно ще повдигнат и обвинения на нападателите за неизпълнение на разпорежданията на орган на властта. По този член от Наказателния кодекс се предвижда наказание затвор до три години или глоба от 500 до 2000 лв.

Обвинение е повдигнато и срещу задържаните от горските служители роми, които са осъществили незаконната сеч. Производството се гледа от Районната прокуратура в Казанлък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!