Гласуват промените в Закона за водите след Бисер

Вероника Шербанова 06 юли 2012 в 09:15 2258 0

Село Бисер след наводнението. Снимка: МО
Село Бисер след наводнението. Снимка: МО

Депутатите ще гласуват на първо четене днес промените в Закона за водите, предложени след наводнението в село Бисер през февруари.

Промените предвиждат създаването на Национален Координационен съвет по водите, който ще координира и контролира превантивните мерки против наводненията в страната. В съвета ще вземат участие министрите на околната среда и водите, на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта и на образованието.

За контрола относно техническото състояние на язовирите ще отговаря министърът на икономиката с помощта на държавното предприятие „Язовири и каскади“.

Ще бъде поддържан специален регистър за всички съоръжения в сектора, като за това ще трябва да има грижата министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той ще трябва да одобрява и краткосрочните и средносрочните програми за проект и строителство на ВиК системите, без да има значение каква е собствеността им.

Всички язовири публична общинска собственост ще трябва да имат оператори до три месеца след влизане в сила на промените. Ако за някои от тях няма избрани оператори, ще бъдат назначени с решение на Министерския съвет.

Промяна има и в глобите за лоша поддръжка и рисково управление на язовир. Те ще са от 1000 до 10 000 лева, а за неспазване на предписания – от 1000 до 20 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !