Гигинският манастир заличи лика на ктитора Цветан Василев по негова молба

20 септември 2013 в 21:21 6447 30

Изображението на Цветан Василев в манастира. Снимка: Фейсбук
Изображението на Цветан Василев в манастира. Снимка: Фейсбук

Гигинският манастир остана без образа на банкера Цветан Василев, който беше изографисан в манастира в качеството му на ктитор (спомоществувател) и епитроп (църковен настоятел, който се грижи за финансовите дела).

Василев сам е поискал преди дни портретът му да бъде заличен, след като снимки от обителта предизвикаха реакция в публичното пространство и медиите, съобщава Дарик радио.

Никанор - един от монасите в манастира, нарече атаката срещу ктиторския портрет на банкера „безобразна простащина". Религиозното невежество на българите и липсата на ценности според монаха били причината за острата реакция най-вече в интернет.

„След като конкурентите му не успяха да го победят на пазара, сега опитват с очерняне по медиите", коментира още Никанор, който е загърбил професията на брокер в светския си живот.

Никанор сравни с вкус на гнила ябълка атаката в интернет и в медиите срещу изрисувания ктиторски образ на банкера Цветан Василев, дарил над 500 000 лева на Гигинския манастир:

„Безобразна простащина. Това светотатство, което извършиха - да влизат, да показват този човек, който е много свестен и качествен. Делото, което е направил, ще остане за поколенията. Това нещо ще трябва да се стимулира, това дарителство на богатите хора. Тези, които са против него и му скроиха това омерзително нещо, ги няма никъде нарисувани, защото никъде нищо не са дали и не са построили. Що за учудване е, че един ктитор, не говоря за обикновен дарител, се изписва. Това е нещо съвсем нормално".

„Аз все пак съм финансист. Знам какво значи една банка и колко важна е тя. За мен е един от хората, които се нарежа в графата предприемачи. Тези, които се стараят в България да се създава благосъстояние. Да има и да се разкриват работни места. Никъде не съм видял той да е отхапал от общото, за да привлече към частното. Напротив, в момента на най-тежка световна финансова криза той успя да продаде миноритарен дял акции от българска банка на чуждестранни инвеститори и вкара в тази страна тогава 200 милиона", каза Никанор.

Преди дни Цветан Василев е помолил портретът му да бъде заличен.

„Човекът се погнуси от тази кампания. Без това едвам го кандърдисахме. Ние искахме да има негов портрет, а не той. Човекът каза, че след като се е вдигнал такъв шум, да го няма, като не искат да го виждат неговите врагове. Нормална човешка реакция на един скромен човек. В момента го няма портрета на господин Василев. Заличихме го веднага, след като ни се обади. Там ще бъдат сложени други портрети на други ктитори от 19-и век, които ги имаше на друго място. Тук ще ги повторим и това е. Той даде средствата и се направи тази нова прекрасна църква, една голяма част и от манастира с тях иска да се направи. Човек, който няма вяра, не може да направи такова дарение в такова количество", добави още Никанор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!