Банкерът Цветан Василев изографисан в Гигинския манастир

OFFNews 10 септември 2013 в 18:12 17178 135

Изображението на Цветан Василев в манастира. Снимка: Фейсбук
Изображението на Цветан Василев в манастира. Снимка: Фейсбук

Образът на банкера Цветан Василев е изографисан в манастира в село Гигинци в качеството му на ктитор (спомоществувател) и епитроп (църковен настоятел, който се грижи за финансовите дела). Това личи от снимки на манастирската църква, разпространени днес във Фейсбук.

Освен него, в новопостроената църква „Св. Силуан Атонски“ е изобразена и съпругата на банкера Антоанета Василева.

Изографисването на ктиторите в църквите е традиция още от ранното Средновековие.

Причината за този израз на благодарност към мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка, в която от години са депозирани над 50% от парите на държавните компании, очевидно е щедростта му към обителта. В КТБ е и банковата сметка на гигинския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“.

Изображението на Цветан Василев в манастира. Снимка: Фейсбук

Цветан Василев (в лично качество, не чрез КТБ) е най-щедрият дарител на манастира в последните години, показва справка за даренията, публикувана на сайта на обителта. Портретът му дори дели началната страница на сайта със снимката на игумена на манастира архимандрит Евгений.

Банкерът е дарявал почти ежемесечно обителта в последните няколко години с големи суми. Общият му финансов принос възлиза на над половин милион лева. Вторият по големина дарител е държавата, в лицето на Министерския съвет – по времето на тройната коалиция през 2009 г. на манастира е преведена субсидия от общо 400 хиляди лева за строителството на черквата. Сред големите спомоществуватели са още двамата министри на земеделието при управлението на Сергей Станишев – Валери Цветанов и Нихат Кабил, кметът на Созопол Панайот Рейзи, ТЕЦ „Марица изток 2“ (дарение от 15 хиляди лева). Сред дарителите е и лидерът на Атака Волен Сидеров.

"В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливият и благочестив български банкер г-н Цветан Василев. С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности. Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", пише в историческата справка за манастира.

Като собственик на банката с най-голям дял от парите на държавните фирми в последните години Цветан Василев е финансово рамо на "Нова българска медийна група", която притежава дълъг списък медии, сред които вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", телевизиите TV7 и News7, както и голям брой онлайн медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!