Quantcast

ГЕРБ настоява за задължителна детска градина за 5-годишните

Последна промяна на 05 октомври 2013 в 15:58 3949 11

Милена Дамянова, БГНЕС
Милена Дамянова, БГНЕС

С идеята за преосмисляне на задължителното обучение на 5-годишните правителството абдикира от грижата за най-малките. Това заяви бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова.

Цинично е да казваш, че подкрепяш семействата, че въвеждаш социални мерки за децата, като даваш 100 лева за първокласниците веднъж, в началото на учебната година, а в същото време се отказваш от това да подкрепяш всеки месец 5-годишните, посочи Дамянова.

Задължителната детска градина означава държавата да поема учебните помагала, част от храната и транспорта на тези деца, които трябва да пътуват до друго населено място, обясни Дамянова.

Въвеждането на задължително обучение на 5-годишните, което сега се оспорва от управляващите, донесе на България редица похвали, а проверка на Министерството на образованието показа, че тя е успешна, категорична е Милена Дамянова.

Ако бъде отменена тази мярка само в София над 730 деца ще останат без места и без необходимите грижи, ако държавата се откаже от този финансов ангажимент. Това ще означава по-високи такси и вероятно част от родителите няма да могат да си го позволят, коментира Дамянова.

За въвеждането на задължителната детска градина за 5-годишните правителството на ГЕРБ похарчи близо 500 млн. лева повече в предучилищното образование, допълни тя.

Настояваме за извинение от БСП на всички родители, искаме задължителното обучение да продължи и внесеният от нас Закон за предучилищно и училищно образование да бъде приет, заяви бившата зам.-министърка.

От ГЕРБ поискаха и решаването на проблема с образованието на децата на бежанците в България, като предложиха да се потърси връзка със старата сирийска диаспора и с неправителствените организации, които могат да помогнат. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 01:12

А дедо поп настоява за първите 7 години на герберите. Ама късно...

06.10 2013 в 17:37

Еми не ги давай и на училище тогава ... понякога децата трябва да бъдат защитени и от родителите им.

06.10 2013 в 17:36

Даа на последното класиране 140 деца се бориха за две места ... това ако не е мизерия не знам кое. Въпреки че не знам на мен ли пишеш защото аз не съм Добри.

06.10 2013 в 09:59

Абе що не скочиш от високо? Аз ще преценя дали да си давам децата на градина, не скапаната държава.

06.10 2013 в 04:14

Ти наистина ли си представяш какво значи това? Инфраструктурата? Входа, движението в улея, изхода?
Чак такива ресурси, страната ни нямаше даже през 70-те ... 80-те, за какво говориш днес?
Остави световете на братята Стругацки в библиотеката, освен ако не искаш да прочетеш всичките книжки.
А психотичните напъни на къдравата госпожица, заведи в архива. Все едно са несъстоятелни.
Освен ако Негово Превъзходителство метр Оланд не реши да финансира франкофонски забавачки за интегриране на циганетата още в Столипиново и Факултето, като преход към Елисейските полета, но това сигурно е друг въпрос.

05.10 2013 в 22:34

а аз предлагам всички в партия герб дружно да идат да се прегледат при психиатър и след това да се самоунищожат,голяма услуга ще ни направят

05.10 2013 в 21:52

Подкрепям задължителната детска градина главно заради циганчетата и дечицата на крайно необразовани българи (каквито в България за съжаление има много - уж имат дипломи и се хвалят "как било преди", ама всъщност са тотални галфони). Заради тях е нужно по-интелигентните хора да направят тази жертва. Иначе оправия няма. Много сме назад спрямо западните държави.

05.10 2013 в 21:51

Добри,

Корупция има, но мизерията хич не е тотална. Като имаш дете и го пратиш на детска градина ще видиш.

05.10 2013 в 20:40

Мизерията с детските ясли и градини е тотална в София, а корупцията е зловеща.

05.10 2013 в 18:42

Дамянова,за да станат истински герберастки еничарчета, Цвинокио трябва да прати качулките да ги реквизират от родилните зали, не се излагай с тоя петгодишен интервал, че току виж в това време някои родители успеят да му турят защита на мозъка от промиване.
Еваларка како, ти верно надмина Макаренко.